Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Jobb året runt med äpplen

I Södåkra är det fullt av äppelträd. Det är äppelodlare Martin Engelbrekt som ut-ökat efterhand. I dag är han störst i Kullabygden och en av de större odlarna i nordvästra Skåne. Årligen skördas här cirka 600 ton äpplen.

Äppeldoft i slutet av februari. I packsalen ligger stora röda äpplen och väntar på att bli utskickade till affärerna. Utanför lyser ett rött äpple på en skylt som talar om att här finns det en äppelodling. På andra sidan vägen växer äppelträden i långa rader. Än så länge kala.

Men det innebär inte att det inte är något jobb att göra. Redan i december satte Martin Engelbrekt igång att beskära träden och det arbetet pågår till april. Därefter ska de gödas, besprutas och möjligtvis efter blomningen blir det en paus innan plockningen sätter igång.

-Här finns 80000 träd, säger Martin Engelbrekt som tog över fruktodlingen efter sin far 1984.

Då växte här äppelträd på 14 hektar, fadern startade 1966 med att plantera på tio hektar. En del av de träden finns kvar i dag. Men här finns också mycket nyodlingar. För några år sedan köpte Martin Engelbrekt granngården och nu växer det äppelträd på nära 25 hektar. Några planer på att utöka ytterligare finns inte.
De sista 1,5 hektaren ska planteras i vår och då blir det troligen den nya sorten, Rubinstar. Här växer också Discovery, Aroma, Ingrid Marie, Elise och Rubens. Några av dem är tidiga sorter, andra sena som lagras i en ganska ny typ av lager, så kallat ULO-lager.

- Man sänker syrehalten så håller sig äpplena längre, säger Martin.

ULO står för Ultra Low Oxygen, det vill säga extra låg syrenivå. På hösten läggs äpplena in i ett kylrum med en syrehalt på 1,5 procent. Genom att göra detta och ta bort all etylengas som frukten bildar när den mognar stannar mognaden av. Numera är detta en metod som används i hela världen.
För Martin Engelbrekt innebär ULO-lagringen att de kan sälja äpplen under en betydligt längre period, långt in på våren.

Han ser också positivt på framtiden som äppelodlare och tycker att det är en bra marknad.

- Men man måste ha en modern rationell odling med höga hektarskördar, säger han.

För att klara detta anlitar han och flera andra odlare i området en holländsk konsult, som ger dem råd. Utan dessa tror Martin Engelbrekt inte att han hade kunnat satsa på det sätt han gjort. Han har infört nya odlingssystem och beskärningen av träden verkar vara en hel vetenskap.

-Förr klippte man mer på känsla. Nu är det ett system för allt, säger Martin Engelbrekt och visar att toppen av trädet måste klippas på ett visst sätt, grenarna länge ner på ett annat.

Men det är inte svårare, tycker han. Tvärtom mer intressant och enklare. Martin Engelbrekt beskär inte alla träden själv utan har tre personer till hjälp. Han har en heltidsanställd och under högsäsongen när frukten ska plockas arbetar här uppemot 20 personer.

Odlingen i Södåkra ingår i Svenska Äpplen Ekonomisk förening som säljer och marknadsför medlemmarnas frukt under varunamnet ”Äppelriket” till grossister.
Gå till toppen