Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Höganäs

50 år sedan olyckan

Det var en dimmig söndagsmorgon för exakt 50 år sedan. Boende på Kullaberg hade vaknat, kokat kaffe och börjat läsa tidningen. Plötsligt störs morgonfriden av tjutande reaplan och kort därefter hörs några explosioner.

Sedan blev det tyst. En olycksbådande tystnad som lantbrukaren Ejlert Nilsson uttryckte det i tidningen dagen därpå.

Fyra ensambemannade jaktplan från F14 i Halmstad hade kraschat på Kullaberg på sin väg till en övning i södra Skåne. En av Sveriges märkligaste flygolyckor var ett tragiskt faktum. Fyra plan - fyra döda piloter.
Haveriutredningen gav besked om att olyckan orsakats av ett allvarligt mänskligt fel. Kursen hade lagts ut på en karta med skalan 1:1000000 istället för en med skalan 1:250000. I det sistnämnda fallet skulle planen ha passerat Kullaberg med god marginal.

Om vädret hade varit normalt hade den missen inte haft någon betydelse. Men nu var det en segdragen vinter med istäcke över Skälderviken och dimbankar på olika ställen. Vampire-planen som dundrade fram i en hastighet på 800 kilometer i timmen hade bara sporadisk ögonkontakt med marken.

Egentligen skulle tolv flygplan från F14 i Halmstad deltagit övningen men på grund av det dåliga vädret var det bara fyra plan som lyfte klockan 07.23. De svängde i en gir ut över Laholmsbukten och passerade efter några minuter Bjärehalvön på en höjd av cirka 130 meter. Då rapporterade kaptenen till flygledningen att sikten förbättrats och att man hade ögonkontakt med marken.

Det var det sista livstecknet. Det tog inte många minuter innan planen körde in i en dimbank och frågan är om piloterna ens hann upptäcka Kullaberg, som på den sidan har flera toppar över 150 meter.

Planen undvek högsta toppen Håkull, som ligger 187,5 meter över huvudet men kraschade strax norr om i ett område som kallas Gregers backar. Det består av tre toppar där den högsta mäter 174,8 meter över havet.
Gå till toppen