Annons

Annons

Annons

Höganäs

Han har inte glömt flygkraschen

För exakt 50 år sedan inträffade en svår och mycket ovanlig flygolycka på Kullaberg. Fyra militäraattackplan körde efter fel karta i dimmigtväder rätt in i skogen på bergets norra sida. Fyra piloter omkom.

Text

Flygplanen kom från Skälderviken och kraschade på det snötäckta Kullaberg. Arne Jönsson har starka minnen om den svåra olyckan. Foto: FREDRIK JOHANSSON

Bild: FREDRIK JOHANSSON

Annons

Arne Jönsson var bara 18 år när han som medlem i Mölle brandkår fick rycka ut till den fasansfulla flygolyckan på Kullaberg. Såren har läkt i det naturreservat som han var förvaltare för i drygt 40 år, men Arne Jönsson kommer aldrig att glömma söndagen den 4 mars 1956. - Vi skulle ha en övning just den söndagen och 8-10 man var på plats på brandstationen när larmet gick. Vi åkte genast till Björkeröd men det var oklart var vi skulle söka. Därför delade vi upp oss i grupper om två och två. Jag gick tillsammans med Bore Bodelsson men det var ett par andra kolleger som hittade de första vrakdelarna cirka 700 meter nordväst om den nuvarande parkeringen vid Björkeröd, berättar Arne Jönsson.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan