Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hund och katt som såta vänner

Som hund och katt - så brukar det heta när man syftar på två som inte går ihop. Men begreppet är missvisande. För trots att katten är solitär och hunden har en stark jaktinstinkt går det att få hund och katt att trivas riktigt bra ihop.

Enligt författaren Ulla Barvefjord, som har skrivit böcker om både hundar och katter, går det att få katt och hund att trivas bra ihop. "Det går alltid, men man måste ge dem lite tid och utrymme", säger hon.Bild: SCANPIX/ARKIV
På många sätt är hund och katt varandras motsatser. Hunden viftar på svansen när den är glad - och katten när den är irriterad. Katten lägger öronen bakåt när den är arg, medan en hunds bakåtstrukna öron oftast signalerar undergivenhet och osäkerhet.
Och medan en katt är en helt självständig varelse som inte knyter några beroendeband till någon annan individ, blir hunden trogen sina närmaste för resten av sitt liv.
Många talar om sig själva som "hundmänniska" eller "kattmänniska" för att ange vilken djurtyp de föredrar. Men man måste faktiskt inte välja, man kan ha både och. För det går faktiskt att vänja hund och katt vid varandra.

— Det allra bästa och enklaste är om man skaffar hundvalp och kattunge samtidigt. Då brukar de bli så där oskiljaktiga och dela korg och så, säger Ulla Barvefjord, författare till en rad böcker om såväl hund som katt.
Hon har också egen erfarenhet av att hahund och katt samtidigt, och hur man ska göra för att få dem att fungera ihop.

— Det går alltid, men man måste ge dem lite tid och utrymme för att det ska fungera. Man kan inte stänga in hund och katt i en etta och tro att det ska lösa sig, säger Ulla Barvefjord.
Oftast säger man att det är enklare att först ha hund och sedan skaffa katt, men Ulla Barvefjord tror inte riktigt på det resonemanget.

— De är alla individer, så det är helt olika från fall till fall.
Vuxna djur är alltid svårare, men det går faktiskt att lära gamla hundar att sitta.

— Jag hade en liten envis Jack Russelterrier som älskade att jaga katter och var en riktig mördarhund, säger Ulla Barvefjord skämtsamt.

— Jag bestämde mig ändå för att skaffa en kattunge och när vi tog hem katten spände jag ögonen i hunden och sa att "den här rör du inte", berättar hon och fortsätter:

— Djur förstår mer än man tror, och hunden accepterade vår katt direkt. Men hon fortsatte att jaga grannarnas katter.
Hundens flockkänsla och starka beskyddarinstinkt har man utnyttjat praktiskt i alla tider. Som vakthund för den egna familjen och egendomen, och som vallhund för fårflocken. Om flockmedlemmarna sedan består av en människofamilj, andra hundar eller andra djurslag spelar inte så stor roll när de väl inlemmats i flocken. Det är själva inlemmandet som kan vara knepigt.
Ulla Barvefjord tror dock inte att det finns några hopplösa fall, om man bara gör på rätt sätt.

— De måste få en tillvänjningstid, och till en början kanske vara i olika rum eller på olika våningar.
Att låta hund och katt nosa på varandra under en stängd dörr kan vara ett första steg för dem att närma sig varandra. När man sedan låter dem börja träffas i samma rum är det viktigt att katten snabbt kan komma undan, så att det inte urartar till jakt eller slagsmål.
— Katten behöver kunna fly upp någonstans dit hunden inte kan komma. Så klipp inte kattens klor! Dem kan även en innekatt behöva hjälp av i en nödsituation, säger Ulla Barvefjord.
När hon själv vid ett annat tillfälle tog över två vuxna katter, och redan hade två vuxna hundar i familjen, lät hon katterna vara på övervåningen medan hundarna fick stanna på nederplanet i huset. En överslaf i en våningssäng blev en perfekt sovplats dit inga hundar i världen kunde komma och störa sömnen.

— Från början var det bara tänkt att vi skulle ta de här katterna tillfälligt innan vi hittade nya hem till dem.
Men ganska snart accepterade katterna och hundarna varandra, och drack till och med ur samma vattenskål. Så katterna blev kvar i familjen.

— Men det är mycket enklare att vänja en katt från att den är liten vid hundsällskap.
Skaffar man kattungen från en familj som redan har hund är mycket vunnet.

— Kattungen är ju tre månader gammal när man får den, och har den aldrig sett en hund förut måste den också vänja sig. En kattunge som är hundvan från födseln är den absolut bästa förutsättningen, oavsett om hunden är vuxen eller valp.
Anna Lefvert/TT Spektra

anna.lefvert@ttspektra.se

Trivas ihop

¥ Bästa är att skaffa hundvalp och kattunge samtidigt, då blir de som syskon.

¥ Skaffar man en kattunge från en familj med hund slipper man vänja katten vid den egna hunden, då är det bara hunden som måste vänja sig.

¥ Börja försiktigt. Låt hunden nosa kattungen i baken, medan du håller i kattungen. Nya ögon är ofta ett spänningsmoment för en hund, medan bakdelen berättar mer.

¥ Låt katt och hund lukta på varandra från olika rum under en stängd dörr. I början kan du inte lämna katt och hund ensamma i samma rum.

¥ Katten måste alltid ha någonstans att fly, till exempel upp på en hög möbel dit hunden inte kan komma.

¥ Tänk på att låta katt och hund äta i lugn och ro vid olika tider. Hundar blir ofta väldigt vaktiga vid matskålen, och om katten kommer i närheten då är det ett onödigt störningsmoment i tillvänjningen.

¥ Det finns få hopplösa fall, men alla katter och hundar är individer. Vissa tar längre tid på sig att vänja sig vid sina nya flockmedlemmar.
Gå till toppen