Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Bjärebönder bästa på vallodling

Bjäre har fått två nya svenska mästare. Men det handlar varken om mästare i friidrott, fotboll eller ishockey — utan om mästare i vallodling.

VÄSTRA KARUP. Bröderna Anders och Jonas Svensson på Bjäragården kan numera titulera sig vallmästare om de vill. En något ovanlig mästartitel i en värld där det är vanliga med svenska mästare i ishockey, fotboll, friidrott och andra sportsliga aktiviteter. De båda Bjärebönderna har fått sin titel för sin duktighet i att odla näringsrik mat till sina kor. Eller som det står i jurys motivering: "De är bäst i landet på vallfoder till mjölkkorna. Miljötänkandet är viktigt i hela produktionen på gården".

För den oinvigde kan upplysas att vall är gräs av olika slag — exempelvis klöver, timotej och ängsvingel — som odlas för fungera som föda åt inte minst kreatur. Och inte minst vintertid. Ju högre näringsvärde i vallen ju mer och bättre mjölk från korna.
Bröderna anmäldes, själva ovetande, till den aktuella tävlingen av en expert som tagit del av analyser som visat på väldigt högt energivärde i deras vall. I konkurrens med 50 andra vallodlare i landet gick de tillsammans med två kolleger på andra håll vidare till finalen. De tre finalgårdarna blev närmare beskådade och undersökte på plats. Det var då Bjäragården utsågs till vinnare.

— Det är ingen slump att en vall blir god, säger bröderna Persson, utan det handlar om såväl rätt ursprunglig grässammansättning som rätt gödsling och att skörda i precis rätt tid, upplyser de prisbelönta bröderna.

Dessutom handlar det om att vallen läggs i silos på bästa möjliga sätt. Ensilage kallas det och i det aktuella fallet förvaras det såväl i så kallade plattsilos som i rundbalar. Från dessa hämtas dagligen foder till de cirka 90 mjölkkor som väntar i stallet.

— Egentligen ska vår far Howard Svensson också ha en stor del del av äran, säger sönerna. Han har varit med om att lägga grunden och han hjälper fortfarande till på gården trots att han är pensionär.

Av Bjäragårdens 98 hektar är 48 hektar vall. Antalet mjölkkor som ska fodras är idag 90 stycken.

Vad priset ska bli vet ingen av mästarna ännu. Men de är glada enbart åt äran.

Anordnare av tävlingen är flera branschorganisationer.
Kjell-Åke Persson
Gå till toppen