Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Författaren Unni Drougge fyller 50 år den 1 april

Den 1 april fyller Unni Drougge 50 år. Det låter som ett skämt. Åtminstone vad det ungflicksaktiga utseendet anbelangar.

I höst ges Unni Drougges nionde bok ut. Den heter"Penetrering" och handlar om kön och makt, konst och media.Bild: SCANPIX/Arkiv
Påståendet om att hon ser ung ut får den blivande jubilaren att fnissa till men efter några sekunders begrundande medge:

— Hade jag vetat när jag var tjugo att jag skulle bli femtio så hade jag tagit livet av mig. Men jag har aldrig ljugit om min ålder eller låtsats vara yngre än jag är. Det tycker jag är jättetöntigt. Jag har ju tjänat ihop till vartenda jäkla år med allt vad detta medför och det ska man väl inte skämmas för?

Definitivt inte om man heter Unni Drougge. Även om de ihoptjänade erfarenheterna onekligen haft sitt pris. I korthet - född i Lund och uppväxt i en läkarfamilj. Efter avhopp från gymnasiet blev det bland annat jobb på kibbutz . Sedan kollektivliv , psykologistudier och en fil kand. Mötte 1977 Mats Drougge och fick med honom fem barn. Under ett antal gröna-vågen-år på skånska landsbygden gav Unni och maken ut den samhällskritiska tabloiden "April". 1991 blev det flytt till Stockholm och 1994 författardebut med "Jag, jag, jag". Två år senare kom det stora genombrottet med "Andra sidan Alex" och permanent plats i åsiktspaneler och tv-soffor.

I dag, efter ytterligare sex romaner och med en stadigt växande och alltmer kärleksfull läsekrets, konstaterar Unni Drougge att det känns ganska bra att nu uppnå vad som ofta kallas livets middagshöjd. Bland annat för att det vid denna ålder finns anledning till eftertanke och inventering av livet hitintills.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen