Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Dödsfall Bengt Petri

Bengt Petri, före detta landshövding, har avlidit i en ålder av 92 år.

Han växte upp i Sundsvall där han tog studenten. Efter jur.kand och tingstjänstgöring i Uppsala blev han fiskal i Svea Hovrätt. Senare blev han anställd vid statsdepartementen för olika lagstiftningsuppgifter. Han blev expeditionschef och t.f. statssekreterare i handelsdepartementet under Gunnar Myrdal 1947. Därefter blev han 1948 vd i PA Norstedt & Söner, där han stannade till 1953, då han blev VD i Svenska bankföreningen. 1955 blev han koncernchef i i Skandiakoncernen.

Sin långa karriär avslutade han som landshövding i Kristianstads län under åren 1964-79. Han trivdes med länet och länet med honom, vilket medförde att han efter sin pensionering bosatte sig i Åhus.

Under sin tid i näringslivet var han en av initiativtagarna till Studieförbundet Näringsliv och Samhälle.. Men det var nog särskilt de kulturella och vetenskapliga frågorna som var föremål för hans intresse. Han var under olika tidsperioder ordförande i bland annat Statens arkivstyrelse, Statens medicinska forskningsråd, Svenska Amerikastiftelsen , Institut Tessin i Paris och Svensk-franska forskningsföreningen. Han var också styrelseordförande i Millesgården. 1969 blev han medicine hedersdoktor i Lund.

Han engagerade sig också för den Petriska släkten där han i 38 år var ledamot i släktföretagets styrelse och ordförande i den Petriska släktstiftelsen.

Hans närmaste är sonen Gunnar med hustru Elisabeth samt sonsonen Gösta med fästmö Vitalija Povilaityte.
Gå till toppen