Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Kapellmästare Leif Kronlund fyller 75 år 13 april

Hans orkester firar 60-årsjubileum i år och själv har han snart avverkat 75 solvarv. Men än har Leif Kronlund inte spelat upp till sista dansen.

Kapellmästare Leif Kronlund fyller 75 år den 13 april. I år firar dessutom hans orkester 60-årsjubileum.Bild: SCANIX/ARKIV
— Med det uppsving som blivit på sistone för den typ av internationell dansmusik vi spelar finns det absolut ingen anledning att lägga av.
Han är en i hög grad levande legend. I sex decennier och med hela världen som estrad har kapellmästare Kronlund oförtröttligt spelat upp till dans för kungligheter, nobelpristagare, filmstjärnor, Skansen-besökare, Ålands-kryssare och helt vanliga dansälskare. Men också sysslat med annat.

Allra först handlade det om teater. Redan som sexåring upptäcktes lille Leifs teaterbegåvning och innan han fyllt 10 år var han en etablerad barnskådespelare med erfarenhet från Dramaten och Radioteatern. När 14-åringen sommaren 1945 av en kapellmästare på friluftsteatern i Tantolunden i Stockholm lärde sig ta ut harmonier på pianot fick den gnista som redan tänts under de många besöken på Radiotjänst ny näring.

— Thore Ehrlings dansorkester gjorde 25 sändningar i månaden. Och varje gång jag var på Radion såg jag till att få lyssna på dem. Till slut insåg jag att det var detta jag ville hålla på med så 1946 drog jag igång mitt eget band , berättar Leif Kronlund.
Egentligen skulle han spelat mot Meg Westergren i en pjäs på Blancheteatern. Men han tackade nej när hans band "Voodoo Gates" fick chans till en provspelning på en dansklubb.

— Vi skulle få spela när den ordinarie orkestern tog paus. Jag hade talat om för klubbdirektören vad vi hette. Men när han skulle presentera oss hade han glömt namnet och sa "Nu mina damer och herrar ska ni för första gången få höra Leif Kronlunds orkester". Kompisarna i bandet blev inte glada. De trodde att jag gjort en kupp och ville inte ha mig med längre. Men vid det laget hade jag fått blodad tand och drog igång ett nytt band med andra killar och då blev det Leif Kronlunds orkester.

Tre år senare vann de en dansorkestertävling på Nalen och engagerades av den legendariske Topsy Lindblom. Under tiden tog orkesterledare Kronlund studenten för att sedan börja läsa på Handelshögskolan.

— Jag pluggade på dagarna och spelade på kvällarna och behövde inte ta en enda krona i studielån, konstaterar Leif Kronlund belåtet.
Direkt efter examen fick den nyblivne civilekonomen jobb som administrativ chef på förlaget Esselte. Samtidigt fortsatte han som kapellmästare.

— Jag ville inte lämna killarna i orkestern i sticket.

Dubbelarbetet, som bland annat kom att inkludera chefstjänster för "Det Bästa" och SHR, Sveriges hotell— och restaurangföretagare, varade till 1985.

— Då fick jag min första hjärtinfarkt och min läkare ställde mig inför ett val.

Trots ytterligare en hjärtinfarkt och en bypassoperation har Leif Kronlund aldrig ångrat att han valde musiken och en fortsatt orkesterledarkarriär som under 1980— och 90-talen mer och mer kom att omfatta utlandsengagemang. Paris dyraste hotell, legendariska Palace i Gstaad, St Moritz, Sporting Club i Monte Carlo — Leif Kronlunds orkester har spelat på dem alla. Alltmedan Europas jetsetklan, kryddad med Elizabeth Taylor, Frank Sinatra och Pam i Dallas, stuffat runt till tonerna av "In the mood" och andra evergreensgodingar.

Men lika roligt, försäkrar kapellmästaren , har det varit att spela för en svensk storbandsälskande publik på Baldakinen i Stockholm eller Generalen i Göteborg. Och alla andra numera avsomnade svenska dansställen.
— Men vi har ju i stället fått en ny marknad — kryssningsfartygen som går mellan Stockholm och Finland, bland annat.

Tre dagar i veckan i vinter har kapellmästare Kronlund kajkat fram och tillbaka över Bottenviken. Måndagskvällarna har dock varit vikta för spelningar på "Golden Hits" i Stockholm. Efter påsk, födelsedagsfirande och en Frankrike-tripp upptas nämnda spelningar igen. Som brukligt kommer den elegante kapellmästaren i den vita smokingjackan att inleda med "Dance in the old fashion way". Och när det är dags för sista dansen blir det en annan låt.

— Då blir det Charlie Chaplins låt Smile. Och anledningen är att jag vill att våra gäster när de lämnar oss ska göra det med ett jätteleende på läpparna och tycka: "Åh, vad här var trevligt. Vilka härliga melodier och så roligt det var att dansa till dem." Då känner jag mig som den glädjespridare jag hoppas att jag är.
Monica Frime/TT Spektra

GRATTIS Leif Kronlund

Aktuell: Fyller 75 år den 13 april.

Yrke: Kapellmästare och civilekonom.

Familj: Hustrun Dagny, barnen Dag, 52, Ann, 50 och Lars, 46, samt sex barnbarn.

Bor: I Saltsjöbaden.

Reser i dagarna till: Frankrike.
Gå till toppen