Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Åstorp

"Arbetet föder inspiration"

Årets kulturpristagare är keramikern Tomas Anagrius i Kvidinge, en mångsidig konstnär som snart även kan titulera sig författare. Årets kulturstipendium tilldelades Jennifer Elmqvist, en ung pianist med ovanligt många strängar på sin lyra.

— Det kommer väl här uppe, inifrån hjärnkontoret, säger Tomas Anagrius om sin inspiration och knackar sig i skallen — ett ytterst kreativt huvud som vid sidan av skapandet sysslar med forskning, en bok om 1800-talets krukmakare i Kvidinge är på väg.

De senaste tiden har varit hektisk i ateljén på Västra Storgatan 30. Just nu ställer Tomas Anagrius ut på Trelleborgs museum och har Konstrundan på hemmaplan.

Att föräras årets kulturpriset var något som han absolut inte hade väntat sig eftersom han fick priset även 1983.

— Jag trodde aldrig man kunde få det två gånger så jag blev väldigt chockad.

— Jag är väldigt hedrad. När man sitter och forskar eller jobbar ensam i sin ateljé betyder det jättemycket att få uppskattning.
Sin bana som keramiker började Tomas Anagrius på Konstfackskolan i födelsestaden Stockholm i början av 1960-talet. Därpå följde vidareutbildning på Rörstrands porslinsfabrik och Gustavsbergs studio. Till Kvidinge flyttade han 1967, en plats där landskapet gjort avtryck i hans verk — bladformationer och fåglar finns på flera föremål.

Idéerna hämtar han annars inifrån sig själv.

— Arbetet föder inspiration. När man är färdig med en grej tänker man att "nu ska jag göra en sådan som ser ut så här"...

Tomas Anagrius gör både bruksföremål och skulpturer. Fat, urnor och kannor är bara några av föremålen som lämnar hans brännugnar. Många är väldigt känsliga och spricker lätt i bränningen.

— Ett sådant fat får man kanske ut ett på tio, säger han och pekar på ett stort stengodsfat med flera lager glasyr.
"Tomas Anagrius sprider med sitt skapande en positiv bild av Åstorps kommun långt utanför dess gränser," lyder första delen av kultur- och fritidsnämndens motivering för kulturpriset.

Japan har så här långt varit hans mest avlägsna utställningsland, men både USA och Tyskland står på meritlistan. I höst väntar en utställning i Irländska Dublin, berättar Tomas Anagrius.

"Han för en obruten lergodstradition i Kvidinge samhälle vidare inte minst genom forskning kring krukmakaretraditionerna i Nordvästskåne samt bedriver ett utåtriktat, kreativt och utvecklat konstnärskap," avslutas motiveringen.
Den historiska forskningen har Tomas Anagrius bedrivit parallellt med skapandet ända sedan 70-talet, människorna bakom Kvidinges krukmakaretradition har lockat honom till många långa timmar med svårlästa dokument i landsarkivet.

Manuskriptet har han nästan klart, säger han och visar en tjock pärm med gamla fotografier, texter och avbildade föremål från 1829 till nutid. Tryckningen är den kritiska punkten eftersom det är ganska kostsamt, men med kulturprispengarna kan han komma ett litet kliv närmare. Tomas Anagrius förhoppning är boken ska bli hans present till ortens kommande födelsedag.

— Det är tänkt att den ska komma ut till Kvidinges 700-årsjubileum nästa år!

Fakta

Kulturpris 2006
Åstorps kommuns kulturpris delas ut för förtjänstfulla insatser inom kulturområdet till en person som är bosatt i kommunen elelr har annan särskild anknytning dit.
Åstorps kommuns kulturstipendium delas ut för att stimulera och stödja utbildning och fortbildning inom kulturområdet till företrädesvis ungdomar under 18 år.
Priset och stipendiet på vardera 5,,000 kronor delas ut vid nationaldagsfirandet i Preslund den 6 juni.
Gå till toppen