Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Statsrådet och döden

Bo Balderson har förmått gäcka de flesta litterära amatördetektiver som försökt avslöja verklighetens författare bakom pseudonymen alltsedan debuten med "Statsrådet och döden" för trettiosju år sedan. Många namn har nämnts, uppemot åttio olika personer har under årens lopp pekats ut som tänkbar upphovsman. Vanligast i gissningarna har Åke Runnquist – förläggare på Bonniers – och Sven Delblanc varit. Även Ebbe Carlson dök tidigt upp bland de utpekade.

Säga vad man vill men den gäckande pseudonymen har i det här fallet verkligen hjälpt till att sälja böcker, många böcker. Spekulationerna har tjänat som gratisreklam och tanken på att författaren varit en hög politiker som på detta sätt valt att driva med det politiska etablissemanget har helt klart spetsat den litterära anrättningen. Men sedan Jörgen Blom i Aftonbladet 1980 gjorde sitt grundliga reportage bör nog frågan om Bo Baldersons identitet anses som avgjord. Bakom pseudonymen döljer sig adjunkten i svenska och historia Björn Sjöberg, sedan länge bosatt på Irland.

Att det varit så märkligt tyst om Jörgen Bloms avslöjande, noggrant genomfört med bland annat Bonniers stora utbetalningar till Sjöberg, kan ju bero på det enkla faktumet att sanningen var så trist, så fullkomligt i avsaknad av kittlande kändisskvaller.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen