Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Lill Lindfors hyllar sommaren

Med det nya albumet ”Här är den sköna sommar” är Lill Lindfors tillbaka i skivbutikerna för första gången på länge.

- Det här är en skiva som är väldigt personlig för mig, säger Lill Lindfors, som i år firar 45 år som artist.

Undertiteln till albumet är ”12 sommarkort”. Och visst andas skivan svensk sommar - bland dussinet spår finns förutom ett knippe nya låtar även tolkningar av Evert Taube, Olle Adolphson, Cornelis Vreeswijk och Erik Axel Karlfeldt.

-Skivan kom till på initiativ av Michael Saxell, säger Lill Lindfors. Han skrev musiken till en platta jag gjorde med poeten Jacques Werup häromåret, där jag sjöng hans dikter. Michael tyckte att vi borde fortsätta vårt samarbete, jag höll med och då föreslog han en sommarplatta.

Hon har valt låtarna på magkänsla.

-Jag försöker att väldigt snabbt gå till min egen känsla när jag väljer musik. Så är det väl för de flesta, men eftersom man har olika smak så träffar ju musiken olika. För mig är det viktigt att det fastnar direkt.
Lill Lindfors beskriver skivan som personlig. Vreeswijk-sångerna ”Felicia adjö” och ”Bibbis visa” har valts utifrån egna möten med honom, och Olle Adolpsons ”Aftonvisa” bär på minnen från hans sommarbesök till hennes hus i den åländska skärgården.

Väldigt många har ju försökt tolka den svenska sommaren. Varifrån kommer fascinationen för den?

-Sommaren är betydelsefull för oss. Vi sätter hopp till den ur så många aspekter. Lever man som singel så hoppas man träffa någon. Det är tiden då man vill umgås med vänner och hälsa på. Jag tror också att människor förändras på sommaren. Livet blir enklare.

Vad betyder sommaren för dig?

-Mycket umgänge med familjen, ogräsplockning, plantering, ridturer på strandängar och skog och mark, bad, närhet till havet, utemiddagar, myggor, flugor - det enkla, att kunna laga mat enkelt. Enkelheten är sommarens credo för mig.
Genom hela karriären har kontrasten mellan storstaden och det lantliga varit viktig för Lill Lindfors. Från genombrottet på 60-talet till 80-talet var hon känd som Stockholms showdrottning, men hela tiden har Helsingforsfödda Lindfors vid sidan av lägenheten i Stockholm haft en bas i den åländska skärgården, och sedan 20 år räknar hon huset på Öland som sitt egentliga hem.

-Närheten till jorden är viktig för mig, jag har jordnaglar. Just nu har jag det verkligen, säger hon och tittar på sina händer och skrattar.

-Men jag kan inte vara utan det andra, energin och intensiteten, som är kopplad till storstaden. Jag skulle bli tokig om jag tvingades leva ett annat liv.
På senare år har hennes karriär tagit en lite stillsammare riktning. Hon har turnerat med poeten Jacques Werup och sjungit tonsatta dikter av Anna-Maria Lenngren, Edith Södergran och Eeva Kilpi. Nu lockas hon av teatern igen.

-Allting går ju i perioder. Jag längtar lite till teaterscenen nu, det gör jag. Vi får se vad det blir. Men jag vill inte göra fler krogshower. Där känner jag mig klar. TT Spektra

Daniel Åberg
Fotnot: ”Här är den sköna sommar” recenseras i fredagsbilagan.

Lill Lindfors

¤Föddes 1940 i Helsingfors.

¤Slog igenom på 60-talet. Var fram till 80-talet kanske mest känd som showartist på Stockholms krogscener, med stora succéer på bland annat Börsen och Berns.

¤Albumet "Du är den ende" från 1966 har på senare år blivit uppmärksammat av en yngre generation och hennes bossanovadoftande låtar från den här tiden hörs ofta på klubbar.

¤Vann Melodifestivalen tillsammans med Svante Thuresson 1966 med "Nygammal vals". Var programledare när schlager-EM gick i Sverige 1985, och "tappade" kjolen inför Europas tv-tittare.

¤Blev utnämnd till Unicef-ambassadör 1998. "Man kan inte lösa världsgåtorna själv, men man kan ta ansvar för sin närmaste omgivning och bestämma sig för att fokusera på nånting. Det är viktigt att vara delaktig. Jag har fokuserat på barn och flickors utbildning och tänker att där kan jag, med hjälp av mitt kändisskap, göra en insats."
Gå till toppen