Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Flaggan som blivit ett frågetecken

När helsingborgarna tittar upp mot Kärnans torn i dag kommer de att få se en annorlunda flagga. Vilken?

Så ser den ut — den nordiska flaggan som Kennet Karlsson kommer att hissa på Kärnan i dag.Bild: FREDRIK JOHANSSON
Låt oss gå 609 år tillbaka i tiden till den 17 juni 1397.

Då bildades Kalmarunionen mellan Danmark, Sverige och Norge och i kröningsbrevet framgår det att Erik av Pommern kröntes till kung över de tre rikena.
— I början av 1400-talet bestämde kung Erik att man skulle ha en gemensam nordisk flagga och att den skulle vara gul med ett rött kors. Den nordiska flaggan är alltså äldre än den svenska som kom först på 1500-talet, säger Kennet Karlsson vid Entek som sköter stans flaggning tillsammans med Helsingborgs- och Skånekännaren Bengt Lindskog.
Det var för tio år sedan som kulturförvaltningen och Museiföreningen efterlyste någon som var intresserad av att ansvara för den kommunala flaggningen. Både Kennet Karlsson och Bengt Lindskog erbjöd sina tjänster. I dag har de hand om 45 flaggstänger på Kungstorget, Helsingörs- och Köpenhamnskajen samt vid Utsiktsplatsen intill Kvickbron.

— Även Sundstorget ingår. Men där handlar det mest om vimplar, säger Kennet Karlsson.

Nu är det inte så att de båda herrarna springer runt och hissar flaggor dagligdags. De praktiska arbetet sköts i stället av ungdomar i Helsingborgs Turnförening som får ekonomiskt stöd till sin verksamhet av kommunen.

— När det gäller Kärnan sköter jag dock själv flaggningen. Jag går uppför trapporna 17 gånger per år. Jag tar det som motion, förklarar Kennet Karlsson.
Förutom de svenska och nordiska flaggorna hissas även Helsingborgs stadsflagga, på stans officiella födelsedag den 21 maj, samt Dannebrogen på drottning Margrethes födelsedag den 16 april och på grundlovsdagen den 5 juni.

— Att vi hissar den danska flaggan beror på att Helsingborgs historia hänger samman med den danska. Kärnan har spelat en viktig roll under dansk tid som kungaborg på 1300- och 1400-talen. Och drottning Margareta I av Danmark vistades säkert mycket i Kärnan, säger Kennet Karlsson.
Kennet Karlsson har också kommit på en annan flaggdag.

— Det är studentdagen. Då tycker jag det passar att flagga på Kärnan med tanke på att så många människor rör sig i området.

Hur kommer det sig att han har ett så brinnande intresse för flaggor?

— Jag har alltid varit historiskt intresserad och flaggor och historia hör ihop, menar han.

Vilken är då världens vackraste flagga?

— Den svenska. Speciellt dagen efter segern mot Paraguay.
Gå till toppen