Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Bertil Thapper fyller 70 år den 4 juli

I snart nio år har Bertil Thapper och hans hustru Gull-Britt bott i gården som gränsar till den frodiga betåkern. Här, i utkanten av Ekeby, har de hittat sin oas i livet.

— Gull-Britt har alltid velat komma ut på landet och när barnen hade flyttat ut ville vi inte bo kvar i huset som hade åtta rum. Här har vi höns, katter och en kanin. Och trevliga grannar som hjälps åt. Det är mysigt, säger Bertil Thapper och kisar mot den starka förmiddagssolen.

Lurviga skogskatten Mao smyger fram från ingenstans och husse är snabbt nere med handen och stryker honom mjukt på den vita magen. Mjuk är rätta ordet för att beskriva pensionerade musikläraren, musikern, dirigenten och eldsjälen Bertil Thapper. Han säger själv att han under sina drygt 30 år som lärare på musikskolan i Helsingborg aldrig har pekat ut en elev som av någon anledning inte gjort bra ifrån sig. Han har snarare alltid lagt sig vinn om att skapa en trygghet och en arbetsglädje i gruppen.

— Att ha med ungdomar att göra har varit det roligaste. De är så väldigt formbara och när jag ser att mitt jobb ger resultat så är det en väldig tillfredsställelse.
Bertil Thapper trivs på gården hemma i Ekeby. "Varje dag går vi och hämtar ägg ute hos hönsen. Det är mysigt" säger han. Foto: JOHAN PERSSON
Arbetsglädjen sitter i fem år efter pensioneringen och fortfarande undervisar Bertil Thapper några dagar i veckan, numera på Kulturskolan i Landskrona. Själv spelar han trombon i Tonicaorkestern, Helsingborgs Storband, Ängelholms Big Band och Ramlösa Brunn Sextett. Men uppdragen tar inte slut där. Efter nitton år som ledare för Bjuvs musikkår lämnade han för några år sedan plats för nya krafter. Genast var Billesholms Big Band framme och bad honom leda musikerna på nya vägar.

— Jag föll för det kan man säga, säger han och fnissar.

Att spela i band ger en obeskrivlig känsla.

— När man får kontakt med publiken och känner vibbarna, då får man en inre tillfredsställelse. Men hela gänget måste vara bra. Det räcker inte att en spelar fantastiskt, alla måste göra sitt yttersta.

Det man tycker är roligt vill man gärna fortsätta att ägna sig åt. Så är det för Bertil Thapper som så många andra pensionärer undrar hur han egentligen hann med att heltidsarbeta samtidigt som han själv engagerade sig i alla orkestrar på fritiden.

— Nu är det lagom eftersom jag bara undervisar ett par dagar i veckan. Man hinner med sig själv också, säger han.
Bertil Thapper är helsingborgare sedan barnsben. Redan som liten parvel tryckte han örat mot radion därhemma och njöt av musiken. Senare fick han tag i en vevgrammofon som han spelade på tills stiftet i princip slets upp.

— Under fritidsverksamheten i skolan hörde man hur det spelades inne i klassrummen. Jag ville prova att spela trumpet, men vågade inte riktigt knacka på. Till slut vågade jag fråga musikfanjunkaren. Jag kom hem med en helikontuba som var större än vår lägenhet. Vi bodde i ett rum och kök på den tiden.

Sedan dess är han såld på klangen. Och sedan dess har han spelat de flesta mässingsinstrument, något han har haft stor nytta av som musiklärare och som musikledare.
Bertil Thapper har definitivt lämnat spår efter sig i Helsingborgs och grannkommunernas musikliv. För drygt 30 år sedan bildade han Concert Band och därefter Junior Band och lagom till jubileet i fjor instiftades ett stipendium i hans namn. Att han är uppskattad i musikkretsar är det ingen tvekan om.

— En gång när jag fyllde jämnt spelade fem orkestrar för mig. Dessutom hade man samlat ihop gamla elever från musikskolan. Det var över 30 musikanter som marscherade nedför gatan i Ramlösa där jag bodde då. Det var helt otroligt, jag blev alldeles varm om hjärtat.

Hur det blir med firandet den här födelsedagen vet han ännu inte. Fast familjen är hemlighetsfull så förmodligen är någonting på gång. Men en sak är säker. Huset och trädgården står öppen från klockan 16 för alla vännerna och den som känner för att spela en trudelutt är mer än välkommen.

GRATTIS Bertil Thapper

Aktuell: Fyller 70 år den 4 juli.

Familj: Hustru, barn och barnbarn. Och så mamma som fyllde 87 i år. "Henne är jag rädd om. Vi håller kontakten varje dag."

Favoritmusiker: "Det finns så många duktiga trombonister. Den ene slår den andre och man undrar om det är sant. Fast jag knäcker inte trombonen för det. Jag övar mer istället."

Uppskattar: Lugn och ro. Att kunna ligga så länge han vill på morgonen.

Egenskaper (enligt honom själv): Noggrann, kan ta det isigt, anpassningsbar.
Gå till toppen