Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Svalöv

Handarbete i glas

På fredag öppnas portarna till Nils Trolles magasin, intill det ståtliga Trolleholms slott, och föreningen Internationella konstnärer i Sveriges utställning.

Alejandra González de Flink är en av många som ställer ut sin konst vid Trolleholms slott.Bild: Björn Lilja
Ambitionen är att arrangera tre till fyra stora utställningar om året. Utställningen vid Trolleholms slott blir den andra för i år för Internationella konstnärer i Sveriges Skåneavdelning. Sammanlagt 23 konstnärer visar upp sin konst under juli månad i två omgångar.

- Det är en fantastisk lokal med fantastisk miljö, konstaterar Jörgen Salmose, konstnär och lokalavdelningens grundare.
Även om stilarna skiljer sig åt har föreningens medlemmar i alla fall en sak gemensamt. De har alla någon slags utländsk anknytning.

I Skåneavdelningen finns det hela 23 olika nationaliteter.

Bland de 23 som ställer ut denna gång finns 15 länder representerade.

- Vanligast är de från Finland och Danmark. Men några kommer även från Egypten, Irak och Mexiko, säger Jörgen Salmose.

Mexikanskan Alejandra González de Flink ställer ut sin glaskonst. Hon har bott i Sverige och Eslöv i cirka två år. Under sin tid i Mexiko tillverkade hon bland annat utsmyckning till ett flertal kapell och privata hem. I Trolleholm är det dock hennes skulpturer i form av händer som dominerar.

- Jag tycker om att arbeta med händer. Man kan uttrycka alla sorters känslor med dem, säger hon.
Precis som Alejandra Gonzáles är det första gången som Perstorpsbon Anne Polstierna ställer ut genom de internationella konstnärerna.

- Det är kul att alla har olika bakgrund och det är spännande att se andra kulturer, säger hon.

Hennes tema för utställningen är barndomsminnen. Det myller av tankar och bilder hon upplevt som liten i Finland har hon uttryckt med olja på duk.
Gabriella Aichholzer, från Ängelholm, har varit medlem i föreningen sedan 2000 och fördelarna med ett medlemskap är flera, menar hon.

- Man får en spark i ändan att ställa ut. Sedan är gemenskapen viktig, det är kul att träffas. Det finns många starka personligheter, säger hon.
Från den 7 till den 16 juli, alla dagar i veckan mellan 10 och 17, kan man beskåda konsten av Gabriella Aichholzer och de andra i den första gruppen av utställare. Den andra gruppen tar sedan vid mellan den 21 och den 30 juli.
Gå till toppen