Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Landskrona

De sköter snacket på sim-SM

Ett ute-SM i simning är en stor apparat att sköta. Totalt är det mellan 40 och 50 frivilliga funktionärer som jobbar med evenemanget. Två av dem jobbar som speakers.

Flera hundra meter bort från Citadellbadet hör man hans kraftiga stämma klinga ut ur högtalarna. Bo Hultén från Malmö gör sitt 41:a sim-SM som speaker. Den här gången tillsammans med Jenny Åberg från Helsingborg.

Deltagare och tider läses upp av de båda i en strid ström. När en kvinnlig juniorsimmare är i närheten av ett svenskt rekord har Bo Hultén genast koll. Röstläget blir genast lite mer engagerat men han blir snart lugn igen. Det gamla rekordet står sig.

— Som speaker är jag både en informatör och en stämningsskapare, säger Bo Hultén. Det är hela tiden en balans.

— Jag och Bosse håller i dirigentpinnen under tävlingarna. Därför är det viktigt att vi inte pratar för mycket. Då blir det jobbigt för allas öron, menar Jenny Åberg.
För Jenny Åberg är det första gången hon är speaker på ett ute-SM i simning. Hon har själv tävlat i SM och junior-EM.

— Men det var för 20 år sedan så det är inte särskilt aktuellt, säger hon och skrattar.

Som för så många andra funktionärer är det genom sina barn hon behållit kontakten till simningen. De tävlar för Helsingborgs Simsällskap.

För Bo Hultén är det ett äkta intresse till sporten som gör att han är speaker på SM efter SM. Utöver speakerjobbet driver han hemsidan simma.nu och kommenterar simning på Eurosport.

— Mina två höjdpunkter i min karriär som speaker är VM i simning i Göteborg 1997 och det första broloppet. Fantastiska upplevelser båda två, säger Bo Hultén.
I alla offentliga sammanhang är det viktigt att man uttalar det här med namn rätt. Och det är inte alltid så lätt när det är 700 deltagare i ett evenemang.

— Heter hon Havsberg eller Haavsberg, frågar sig Bo Hultén med avstängd mikrofon. Jenny Åberg letar snabbt fram rätt svar.

Sekunden efter hörs Bo Hulténs stämma åter i högtalarna.

— Och simmaren i ledning heter Havsberg. Det är ju ett passande namn när vi befinner oss vid vatten på alla sätt och vis.
Båda två är imponerade av Citadellbadets nya anläggning. Bara den blir helt färdig.

— Det är ju lite av en byggarbetsplats fortfarande och låset sitter på fel håll på dörren. Men det är kanonfint gjort och Gert Wingårdh är ett namn som skapar intresse, säger Bo Hultén.

Det är långa arbetspass för båda under ett SM. Hur laddar de upp fysiskt? Med vatten svarar båda nästan unisont.

— Det gäller att dricka mycket. På lördagkväll kommer jag inte vilja prata med folk efter allt pratande här, säger Jenny Åberg.

— Det går väl åt en fyra till fem liter vatten om dagen. Mitt personliga rekord är från EM i Berlin 2002. I 40-gradig värme drack jag 15 liter om dagen, avslutar Bo Hultén.

Båda två sätter sig ner igen. Ett nytt heat ska till att börja.
tobias.karlsson@hd.se 0418-496527
Gå till toppen