Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nöje

Torgny Melins årets dansband

Torgny Melins blev årets dansband när Guldklaven 2006 delades ut på söndagen. Galan hölls i samband med starten av Svenska Dansbandsveckan i Malung. (TT Spektra)

Torgny Melins blev årets dansband när Guldklaven 2006 delades ut på söndagen. Galan hölls i samband med starten av Svenska Dansbandsveckan i Malung.
- Torgny Melins har fått en kultstämpel, och de gör hela dansbandsvärlden en tjänst genom att bryta nya vägar, säger Mats Ingels, programledare på Guldklaven.
Att det största priset på dansbandsgalan, som direktsändes i Sveriges Radio P4, gick till Torgny Melins var inte oväntat. Bandet har gjort sig känt långt utanför dansbandsvärlden med Teddybears Sthlm-låten "Dansbander". De har spelat på Hultsfredsfestivalen, Arvikafestivalen och P3 Guld-galan.
- Genom att göra Teddybears Sthlm-låtar visar de att dansband är inte töntigt, utan att det är ganska coolt. På P3 Guld-galan spelade de årets nominerade låtar, och när man såg artisterna i bild tappade de nästan hakan, säger Mats Ingels.
Dansbandsvärldens galatillställning Guldklaven ägde rum för sjunde året i rad. Under kvällen delades priser ut i 13 olika kategorier. Precis som i Melodifestivalens final utses vinnarna med hjälp av både folkets röster och en jury.
- Men i år tyckte juryn faktiskt som folket i alla kategorier, berättar Mats Ingels.
På årets gala fanns ett nytt tillskott bland priserna: Årets dansarrangör. Priset, som utses av landets riksturnerande dansorkestrar, gick till Thorbjörn Håkansson.
Årets sångare blev Flamingokvintettens Hasse Carlsson, och Monia Sjöström i Grönwalls fick pris som årets sångerska. (TT Spektra)
Fakta/Vinnare av Guldklaven 2006
Årets dansband: Torgny Melins
Årets sångare: Hasse Carlsson, Flamingokvintetten
Årets sångerska: Monia Sjöström, Grönwalls
Årets keyboardist: Ulf Härnström, Blender
Årets gitarrist: Tommy Bengtsson, Boogart
Årets basist: Jan Lindberg, Date
Årets trummis: Anders Hildeskog, Wahlströms
Årets blåsare: Peter Larsson, Bhonus
Årets uppstickare: Face-84
Årets album: "Mindre mogna män", Bhonus
Årets arrangör: Thorbjörn Håkansson
Årets låt: "När du var här", Stefan Sporsén och Johan Strömberg
Juryns specialpris: "En liten bok om dansband", Liselotte Sivertsen Carlson och Thomas Carlson (TT Spektra)
Gå till toppen