Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Första kvinnliga Bjärekonstnären

Gunhild von Gegerfelt hette hon — Bjärehalvöns första kvinnliga konstnär. 110 år efter sin död uppmärksammas hon nu med dels en bok och dels en utställning i Torekov.

Det var nämligen i Torekov och på Hallands Väderö hon bodde på 1890-talet tillsammans med sin man.

Mannen var den berömde landskapsmålaren Wilhelm von Gegerfelt, som hon ständigt stod i skuggan av . Stod i skuggan av männen gjorde praktiskt taget alla kvinnliga konstnärer på den tiden.

—Ja, männen såg till och med ibland ner på kvinnor som målade, men jag vet inte exakt hur Wilhelm såg på den egna hustruns konstnärsskap.

Så säger Anna Gunnert, filosofie magister i konstvetenskap och författare till boken om just den nämnda hustrun.
Däremot vet hon att det blev väldigt tyst kring Gunhild von Gegerfelt efter giftermålet 1883. Då lade hon ner pensel och palett för att —som hon själv skrivit — "förehafva mindre poetiska sysselsättningar såsom matlagning, afvdamning" . Hon målade ett par verk som gift, men barn och hem tog den mesta tiden innan hon avled 1896 endast 43 år gammal.

Att hon nu uppmärksammas på nytt beror på Anna Gunnerts nyfikenhet efter att ha läst Torekovs kulturstiftelses bok Stämningssökaren om Wilhelm von Gegerfelt som fotograf. I en bildtext står där helt kort att hans andra hustru hette Gunhild och att även hon var konstnär.

— När jag läst det ringde jag till stiftelsen och frågade om man visste något mer och fick då telefonnumret till makarna Gegerfelts nu 91-årig dotterdotter i Stockholm, berättar Anna Gunnert.
Där hos dotterdottern hittade den i Torekov bosatta konstvetaren på väggar och garderober och diverse skrymslen flera målningar och teckningar med mera av Gunhild.

Anna Gunnert blev alltmer fascinerad och berättar att hon sedan i höstas nästan aldrig fått Gunhild von Gegerfelt ur huvudet. Och det är de tankar och fakta om den bortglömda konstnären som nu formulerats i boken"Från Paris till Torekov och Hallands Väderö — med en skak av krusbär".

KOnstnären hann alltså att verka och ställa ut även i Paris innan hon mötte blivande maken.

— Det är verkligen på tiden att det blir en renässans och ett erkännande av ett konstnärskap som äktenskap och sjukdom ändade i förtid, säger Anna Gunnert.

Projektet Gunhild von Gegerfelt stöds av framförallt Torekovs kulturstiftelse.

— Vi vill att folk ska få mer kännedom om den kultur som funnits och finns i denna del av Bjärehalvön, säger John Nygren i kulturstiftelsen.

På lördag mellan klockan 14 och 18 blir det vernissage med en mängd målningar signerade Gunhild von Gegerfelt — men även ett par av hennes mera kände make.

Utställningen pågår till och med den 6 augusti.
Gå till toppen