Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Maria Pietilä Holmner fyller 20 år

Hyfsad OS-debut, slalomguld i junior-VM, fem SM-medaljer varav två guld, seger i säsongens sista tävling och utsedd till Årets Stjärnskott av Sveriges alpina journalister.

Första halvåret har börjat bra för skidåkaren Maria Pietilä Holmner. Hon tog bland annat guld i junior-VM. Nu fyller hon 20 år. Foto: JANERIK HENRIKSSON/Scanpix arkiv
Hon håller med om att årets första halva varit osedvanligt lyckosam. Och att prognosen för den andra halvan är god. Bara ett litet moln skymmer för solen:

—  Jag har ingen aning om vad jag ska önska mig i födelsedagspresent, suckar blivande 20-åringen Maria Pietilä Holmner.

Hon har kallats för framtiden i svensk utförsåkning men ser helst att hon får dela den beteckningen med de båda två år äldre kompisarna i alpina damlandslaget - Therese Borssén och Jessica Lindell-Vikarby.

—  Det är ganska många unga som är på väg upp. Och vi är ett bra lag med god stämning där alla stöttar och peppar varandra.

Mamma och pappa, båda sjukgymnaster, var de som första gången lockade ut en 7-årig Maria i slalombacken. Backen bestod av en gammal soptipp belägen bara ett par hundra meter från hemmet i Umeå. Slalom i 15 sekunder och ingen möjlighet att åka storslalom gjorde dock att det snart nog blev backbyte för den unga skidtalangen. Att det var utförsåkningen Maria skulle satsa på i en framtid var dock ingen självklarhet.

—  Jag spelade fotboll också väldigt länge. Fram tills jag var 15 år var jag forward i Mariehems FK och gjorde många mål, påpekar Maria och fnissar vid minnet.

—  Men även om det var jättekul och fotbollen var ett bra komplement till skidträningen kom jag till slut fram till att det nog passade mig bättre att hålla på med en individuell sport.

Att hon fattat rätt beslut bekräftades när då 16-åriga Maria blev uttagen till Europacup-laget och fick debutera i världscupen i storslalom i österrikiska Sölden med enbart seniorer som medtävlare.

—  Innan hade man ju bara kollat världscuppremiären och alla stora åkare på tv. Nu var man själv där. Det var en häftig upplevelse som jag aldrig glömmer!

Hennes placering, 45:a, betydde i sammanhanget ingenting.

Hennes första OS, tidigare i år i Turin, blev också ett fantastiskt äventyr. Bästa personliga resultatet, en tiondeplacering i storslalom, var hyfsad med tanke på konkurrensen.

—  Sedan var det ju en så bra laginsats och mycket glädje kring det.

Direkt efter OS for hon hem, tränade i tre dagar och satte sig sedan på ett plan till junior-VM i Quebec, Kanada, och tog VM-guld i slalom!

—  Det var sista chansen. Nästa år är jag för gammal, konstaterar Maria glatt.

Väl hemma igen blev det bland annat två SM-guld och en hedersam sjätteplats i världscupfinalen i Åre. Och som grädde på moset - seger i damernas alpina avslutningstävling Miss Rossignol i Sälen den 23 april.

—  Men det bästa var att allt - inklusive min kropp - höll hela säsongen. Det gjorde att man fick en bra kick inför sommarträningen.

Två veckors ledigt i maj blev det. I övrigt har sommaren hittills bara handlat om träning och åter träning. Utan skidor.

—  Men nu ska det bli kul att åka skidor igen. Skidlägret med landslaget startar den första augusti i Norge. Två veckor senare far vi till Nya Zeeland i tre veckor. Vi var där förra året också. Ett helt fantastiskt land.

Mer eller mindre klippkort till USA och Kanada. Och hela Europa, i alla fall de delar med snöklädda berg, har blivit ett andra hemland. Maria medger att även om skidåkningen kräver mycket, inte minst i träningsslit, två pass om dagen sex dagar i veckan, så ger den mångfalt tillbaka.

—  Man får se en massa, lär sig mycket, får erfarenheter och utvecklas som människa. Det är faktiskt ett bra liv jag lever!

VM i Åre 2007 och OS i Vancouver 2010 är kommande höjdpunkter som Maria ser fram emot och laddar för. Målet är alltid det samma —  att komma högst upp på pallen. Hittills har detta kostat henne en något haltande skolgång med endast halva gymnasiet inläst på distans. Fast det är inget som bekymrar:

—  Jag satsar på skidorna nu medan jag har chansen. Plugga kan jag göra sedan.

Plötsligt, i tonårstidens sista skälvande minut, kommer Maria på vad hon ska önska sig i födelsedagspresent:

—  Örhängen! Som present till mig själv tänker jag nämligen ta hål i öronen.

Monica Frime/ TT Spektra

monica.frime@ttspektra.se

GRATTIS Maria Pietilä Holmner

Aktuell: Fyller 20 år den 25 juli 2006.

Yrke: Skidåkare i alpina damlandslaget.

Familj: Pappa Tom, mamma Elisabeth, syskonen Jenny och Johan, samt pojkvännen Hans Olsson, skidåkare i alpina herrlandslaget.

Bor: I Umeå.

Aktuellt: Snöträningsstart.
Gå till toppen