Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Dödsfall - Halina Neujahr

Halina Neujahr, professor, Stockholm, har avlidit i en ålder av 81 år. Hon föddes i Warszawa i Polen och spärrades in i gettot under andra världskriget. I gettot deltog hon i den illegala undervisningen. Hon läste bland annat en kurs i bakteriologi och hygien och arbetade sedan i en hygienistpatrull som informerade om hur man kunde skydda sig mot infektionssjukdomar.

Till slut fördes Halina Neujahr tillsammans med sin syster och mor till koncentrationslägret Majdanek. Modern mördades omedelbart vid ankomsten. De båda systrarna flyttades till koncentrationslägret i Skarzysko, sedan till lägret i Ravensbrück för att slutligen hamna i Bergen-Belsen.

År 1945 befriades Halina Neujahr ur lägret, hennes syster avled efter befrielsen. Halina Neujahr åkte till Sverige där hon snabbt lärde sig svenska. Inom två år tog hon svensk studentexamen. Hon blev civilingenjör och sedan teknologie doktor.

Efter pensioneringen fortsatte hon sitt arbete vid KTH som professor emeritus. Hon åkte omkring i skolor och berättade om sina upplevelser under förintelsen, något som var mycket jobbigt för henne.
Gå till toppen