Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Dödsfall - Carl-George Crafoord

Ambassadören Carl-George Crafoord, Viken, har avlidit i en ålder av 84 år. "CG", som han kallades, hade en lång och framgångsrik bana inom utrikesförvaltningen bakom sig.

Carl-George Crafoord.Bild: PRIVAT
Under sin värnplikt tjänstgjorde han en period under åren 1942-43 vid legationen i London som kryptör. Han fortsatte som sådan vid UD i Stockholm under återstoden av kriget, vid sidan av sina juridikstudier. Vid 22 års ålder sändes han 1944 till

Åland som vikarierande konsul. Efter avlagd jur kand antogs CG Crafoord vid UD i juni 1945 där han placerades på pressbyrån. Efter stationering vid beskickningarna i Washington och Buenos Aires och en sejour i Santiago de Chile som medlem av Sveriges delegation till det första mötet med ECOSOC, FN:s ekonomiska och sociala råd kom han tillbaka till UD för att arbeta först vid det som benämndes FN-byrån på UD:s politiska avdelning och därefter med bilaterala frågor på handelsavdelningen. Därifrån bar det av till Tokyo, till ett Japan som då ännu var förlamat efter krigsåren.

CG Crafoord utnämndes efter åren på UD till handelsråd i Bonn och därefter till ambassadör i Kenya och sedan i

Tjeckoslovakien. Han återkom till Stockholm 1976 som förhandlare för handelsfrågor och blev året därpå personalchef.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen