Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Nyheter

Symfoni för Helen Sjöholm

Säsongen för Helsingborgs symfoniorkester börjar i kväll med ett ovanligt möte. Helen Sjöholm sjunger i Sven-David Sandströms Symfoni nr 3 "Kärlekens fyra ansikten" som specialkomponerats för henne.

Sångerskan och musikalartisten Helen Sjöholm har arbetat med symfoniorkestrar många gånger tidigare, men aldrig på detta sätt: I en symfoni skriven av Sven-David Sandström, en av Sveriges allra främsta tonsättare. Innan har det handlat om en stor orkester som ackompanjerat henne. Nu är hennes sång inbyggd i orkestern. — Det var oerhört smickrande när Sven-David kom med förslaget. Samtidigt var det läskigt. Jag har ju inte gjort något liknande förut, berättar Helen Sjöholm. Idén att komponera för Helen Sjöholm har Sven-David Sandström haft sedan de stötte ihop vid en trettondagskonsert med Sveriges radios symfoniorkester för många år sedan. Anne Sofie von Otter sjöng ur operan "Staden" medan Helen Sjöholm gjorde några sånger av Benny Andersson. — Jag kommer ihåg att jag sade till dig att det vore kul att göra något ihop, säger Sven-David Sandström. — Jo, det minns jag, fast jag tog det inte riktigt på allvar, tillägger Helen Sjöholm. Det var först när Musik i Syd kom med en beställning på en symfoni till Helsingborgs symfoniorkester, som samarbetet kunde bli av. — Jag jobbar ju helst med texter och en ny symfoni var inte riktigt vad jag kände för. Men med hjälp av fyra nyskrivna texter av Ylva Eggerhorn kunde han para ihop Helen Sjöholms intima röst med ett mycket dramatiskt orkesterparti. — Det är två kända världar som tillsammans skapar ett helt nytt rum. För Helen Sjöholm har det varit ett spännande arbete att lära sig den nya musiken. Även om Sandström utgått från hennes speciella röstkvaliteter, har vissa partier varit svåra att lära sig. Allt skulle inte vara gratis, menar han. — Röstläget och rytmiken har ibland varit knepiga, men jag har vant mig och nu tycker jag att det börjar låta bra, eller vad tycker du, frågar Helen Sjöholm och vänder sig till tonsättaren. — Jag är storartat nöjd. Det låter precis som jag föreställde mig det, svarar han. Helen Sjöholm har sedan genombrottet med "Kristina från Duvemåla" 1995 nått positionen som en av Sveriges främsta sångerskor. Hennes samarbete med Benny Andersson har desutom parkerat henne längst upp på Svensktoppen under mycket lång tid. — Men jag gör ju mycket mer än bara sjunger med BAO. Det är bara en mindre del av vad jag håller på med, säger Helen Sjöholm. Om det blir fler liknande projekt som detta vet hon inte. Hon är privilegierad nog att kunna säga nej till erbjudanden som hon av olika anledningar inte känner för. — Lustfaktorn är stor när jag väljer vad jag ska göra.

Läs vidare med Digital!

8 kri veckan i 8 veckor

Läs HD för 8 kr/vecka i 8 veckor – därefter tillsvidare 119 kr/månad. Ingen bindningstid.

Säg upp när du vill.

Det här ingår i Digital

  • Fri tillgång till alla nyheter på hd.se och i vår nyhetsapp.
  • HDpasset med mängder av erbjudanden – spara tusenlappar!
  • Nyhetsbrev med de senaste nyheterna – direkt i mejlen varje dag.
Vi är en del av Bonnier News (559080-0917)
Betalningar hanteras av Klarna

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy