Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kvinna som lockade konstnärer

Hotell Mor Cilla i Arild är Sveriges motsvarighet till Bröndums berömda hotell i danska Skagen. Konstnärer lockades till det lilla fiskeläget där de fascinerades av miljön och det speciella ljuset.

Mor Cillas gamla konstnärshotell fyller 150 år i år.Bild: MATS HYLÉN
På hotellet bjöds det inte bara på en skön säng och god mat. Där fanns också en social samvaro av stor betydelse. Genom att läsa gästböckerna kan man förstå att det fanns ett glatt humör bakom föreståndarens barska fasad och rappa tunga.

Det hela började när sillrushen ledde till att mycket folk besökte Arild på 1850-talet. Mor Cilla, som i prästbetyget hette Cecilia Andersson efter giftermål med skepparen och byfogden Nils Petter Andersson, öppnade 1856 värdshusrörelse i parets stora hem. Krogen blev snabbt populär hos turister men också bland fiskarna i Arild.
De första konstnärerna, danskar och norrmän, upptäckte tjusningen med Arild redan på 1830-talet. Norrmannen Adolf Tidemand kunde förmedla sina positiva intryck från Arild när han undervisade vid konstskolan i Düsseldorf där han mötte flera svenska elever.

Från början av 1870-talet till en bit in på 1900-talet var Arild ett eldorado för konstnärer. Bland berömdheter som bodde på Hotell Mor Cilla kan nämnas danskarna Carl Bille och P S Kröyer samt svenskarna Gustaf Cederström, Natanael Beskow, Gustaf Rydberg, Fritz von Dardel, Victor Lagerström, Carl Fredrik Hill, Isaac Grünewald, Elisabeth Keyser, Emilia Lönnblad, Sophie Stiernstedt, Gisela Trapp och Charlotte Wahlström.

I Krapperups konsthall visades 1987 en utställning med verk av de konstnärer som vistats i Arild under kortare eller längre perioder. Det blev en imponerande utställning med över 50 konstnärer.En stor händelse
var när kung Oscar II kom på besök 1894. Vid lunchen hade han Mor Cilla till bordet.

I en ålder av 87 år dog Cecilia Andersson 1913. Hotellet övertogs av släktingar, som drev det till 1963 då fastigheten köptes av Svenska kyrkan i Helsingborg. Den fungerar nu som församlingsgård för konfirmander, rekreation för äldre församlingsbor och för andra kyrkliga arrangemang. Men historien är inte bortglömd och därför arrangeras varje påsk en konstutställning.

Det är inte bara fastigheten som minner om denna starka kvinna från Arild. Till huset leder också Mor Cillas gränd.
Gå till toppen