Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nöje

Snälla Leena bakom elaka Awa pinar Lordi

Lordi är på ingång till Malmö. De finska skräckrockarna är heta i hela Europa. Kvinnovampyren Awa avslöjar en hemlig passion som kommer att förskräcka Mr Lordi och de andra monstren!

Tro inte allt du ser. Tro inte allt du hör. Bakom masken på den skräckinjagande monstermadamen Awa finns en fnittrigt glad blond tjej. 27-åriga Leena Peisa och de andra ruskiga figurerna i Lordi spelar på onsdag i Baltiska Hallen i Malmö och på torsdag är de fem finska monsterrockarna på Amager bio i Köpenhamn.

I lördags inledde de i Stockholm sin hittills största turné. En internationell höstrunda som tar dem till Tyskland och kontinenten, och avslutas i England.

— Utanför Finland är vi störst i Tyskland och England, berättar Leena.

Det är knappt att de hinner få på och av de groteska maskerna mellan spelningarna, tv och annat som kräver att de framträder i full mundering.

— Nackdelen med Lordi är att vi måste ägna timmar till att göra oss i ordning, att vi svettas kopiöst under maskerna, och att det tar tid att göra sig av med färg och smink, utöver huvudmaskerna som man sätter på sig som en sorts hjälm.

Hon förklarar, att Awa är en grevinna som brändes som häxa på 1600-talet.

— Nu går hon igen som en kvinnlig djävul, en spöklik vampyr. En galen, läskig dam, skrattar Leena.

Hon är tacksam att hon inte har lika dålig hy som Awa ...

Namnet baseras på engelskans "be aware" (= var vaksam).

Leena Peisa på keyboard har tidigare medverkat i olika band och sammanhang. När den förra kvinnliga medlemmen hoppade av, bad Mr Lordi henne att ersätta platsen. Detta skedde innan segern i Eurovisionsschlagern och det internationella genombrottet med "Hard rock hallelujah".

— Jag sa genast ja. Jag gillar hela Kissgrejen. Min storebror spelade dem när jag var liten. Jag skrämdes av sminkningen. Pappa retade mig och sa att de verkligen såg ut så.

Tillsammans med Mr Lordi skapade Leena sin figur.

— Jag är stolt att vara med i Lordi. Inte bara för att det är en osannolik framgångssaga, utan också för att jag verkligen tycker om tung rock. Dessutom är det skönt att vara så anonym utanför scenen, att jag kan gå som vem som helt utan att bli igenkänd.

Hon avslöjar att hon har spelat i Sverige i ett annat band.

— Vi hamnade i en håla där det inte var hundra personer i publiken. Det har hänt en del sedan dess! Nu har vi gjort både rockfestivalen Hultsfred och Allsång på Skansen.

I juni gick "The Arockalypse" upp som etta på svenska albumlistan. När Lordi i juli uppträdde på Skansen kom 28 000 personer, publikrekord för säsongen.

Om framtiden vet hon inte mer, än att hon fortsätter att vara Awa så länge som bandet består.

Hon avslöjar en djävulsk komplott mot Mr Lordi, Kita, Amen och Ox.

— Jag har satt upp en poster av jättesöte Justin Timberlake i ett fönster i turnébussen. Jag bryr mig inte om vad grabbarna säger, för jag är lika tuff som de tillsammans!
Göran Holmquist
Gå till toppen