Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Hjalmar Algotsson-Lindberg avliden - Musiken blev en röd tråd genom hela livet

Hjalmar Algotsson-Lindberg, Helsingborg, har avlidit i en ålder av 71 år. Musiken kom att gå som en röd tråd genom livet för honom.

Dragspelet följde Hjalmar Algotsson-Lindberg genom hela livet. Han blev 71 år. Arkivfoto: JOHAN PERSSON
Redan som sjuåring började han spela dragspel, trots att han knappt orkade lyfta spelet. Och dragspelet kom att följa honom livet ut. Ofta plockade han fram sitt instrument och sjöng och spelade vid sammankomster för att underhålla.

Men det blev inte enbart sånger av andra. Flera är de melodier som han själv komponerat och som han gärna framförde. Ett par av dem kom också att hamna på Svensktoppen. Mest känd blev melodin "Vid flodens strand" som dottern Christina Lindberg sjöng in på skiva och som blev en rätt stor hit. Då och då kom det även Stim-pengar till Hjalmar Algotsson-Lindberg eftersom hans låtar spelats i radio eller tv.
Trots att musiken tog en stor del av hans tid glömde han aldrig bort sin familj. Barn och barnbarn var en viktig pusselbit av hans liv. Bara att vara tillsammans med "de sina" betydde mycket för Hjalmar Algotsson-Lindberg. Även barnen liksom barnbarnen har också musiken i sig. Och för en tid sedan överraskade Hjalmar Algotsson-Lindberg sin familj med att själv ha spelat in en skiva med så gott som alla låtar han själv skrivit under årens lopp, en familjeskiva som många nu vårdar ömt. Bland melodierna fanns även flera som inte någon inom familjen hört tidigare.
Hjalmar Algotsson-Lindberg var från början utbildad plåtslagare och musiken kom att bli hans fritidssysselsättning. Som plåtslagare klättrade han omkring på tak långt över 60-årsåldern. På senare år roade han sig också med att besöka auktioner. Där fanns det alltid något som fångade hans intresse och som han ropade in. Ibland behöll han det inköpta och ibland sålde han det vidare.

Den senaste tiden var Hjalmar Algotsson-Lindberg mycket sjuk, men trots detta åkte han i mitten av juni till Stockholm för att kunna vara med när dottern Jenny gifte sig. Och naturligtvis skulle han underhålla alla gästerna. Han äntrade scenen och sjöng några av sina egna melodier kvällen till ära.

Hans närmaste är barnen Sonny, Annika, Maj-Lis, Christina och Jenny med familjer.
Gå till toppen