Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Perstorp

Erika tror på en framtid med Json

Erika Nilssons sjukdom sätter stopp för mycket, men inte kärleken till sin hund. Nu har new foundlandshanen Json erbjudits en utbildning till service- och signalhund, något som skulle betyda mycket för hans mattes vardag.

En fuktig svart nos buffar på 23-åriga Erika Nilsson. Den björnlika tvååringen Json påkallar mattes uppmärksamhet och spänner ögonen i ett fat med bullar på soffbordet. Hans fläckiga tunga vattnas lite extra inför den ljuvliga synen.

"Hunden är människans bästa vän" lyder det bekanta talesättet. Men för Erika kan Json komma att bli mycket mer än så. Hon har svår epilepsi och Json har just blivit antagen för prövning till service- och signalhund, den första i sin ras.
En service- och signalhund, eller ep-hund som Json skulle bli, utbildas att signalera och agera efter sin ägares tecken och behov, i Erikas fall bland annat förvarna om ett epilepsianfall är på väg.

— Han har börjat märka det, det har hänt två gånger som jag är helt säker på, berättar Erika.

Vad det är som hunden uppfattar inför anfallet är inte klarlagt, därför ska Erika och Json också ingå i en forskningsstudie kring fenomenet.

— Vissa tror att det är en doft som utsöndras, själv tror jag det är något jag gör omedvetet, en förändring i mitt rörelsemönster, säger Erika.

Json tar också hand om sin matte när sjukdomen slår till och hon ramlar ihop.

— Då lägger han sig uppe vid mitt ansikte tills mamma kommer, så fort hon kommer slappnar han av igen, berättar Erika.
Jsons utbildning beräknas ta ett år, men först måste han klara prövningen i Skara om två veckor, något som Erika inte tror blir något problem.

— Jag har fått en lista på övningarna, det är lite som lydnad fast lättare.

Json håller nämligen redan på med lydnad och vattenträning, enkelt förklarat livräddning på olika sätt. Dessutom ställs han ut och har hittills erövrat två certifikat.

— Det var därför jag skaffade honom, jag hade ingen tanke på att han kunde bli servicehund, säger Erika.
Hur Jsons utbildning kommer att se ut är helt anpassat efter Erika och en personlig instruktör kommer att arbeta med paret.

— Json kommer att lära sig signalera på ett tydligt sätt, till exempel ta ett föremål i munnen, förklarar Erika. Hon har också en idé om att lära Json trycka på en larmknapp i lägenheten om hon faller ihop.

— Eller om man är ute i skogen och får ett anfall, då kan han lära sig att springa och hämta närmaste människa. Det är bara fantasin som begränsar!
Det enda problemet i sammanhanget är att utbildningen inte är gratis. Den kommer att kosta mellan 50 och 70 000 kronor enligt Erikas beräkningar — pengar hon inte har. Hon har sökt medel från Svenska Kennel Klubbens assistanshundskonto men var för sent ute för att komma i fråga i år. Nu står hennes hopp till fonder, organisationer och privata sponsorer.
Erika får nästan dagligen epilepsianfall. Oron för dessa gör att hon oftast vistas hos sina föräldrar istället för i den egna lägenheten. Sjukdomen hindrar också henne från att arbeta eller att utbilda sig. Drömyrket är inte oväntat hundpsykolog.

Om Json blir utbildad ep-hund skulle det ge Erika mer trygghet och oberoende. Eller som hon själv uttrycker det:

— Ett eget liv!

Service- och signalhundar

• Utbildningen sker genom Service- och Signalhundsförbundet

• Alla hundraser kan prövas in till utbildning, ägaren väljer och införskaffar hunden själv

• Hunden ska vara mellan ett och tre år gammal när utbildningen påbörjas

• Ägaren tränar själv sin hund med regelbunden handledning av en SoS-instruktör

• Genomsnittstiden för utbildningen är ett år

• Efter godkänt examensprov får hunden bära ett gult tjänstetäcke som markerar att hunden arbetar

• Service- och Signalhundsförbundet har en fadderverksanhet för hundar under utbildning, läs mer på www.soshund.se.
Gå till toppen