Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tysk dagbok 1945–46, En sovjetisk officers anteckningar

Europa, januari 1945 – på väg mot Berlin. Granater slår ner i det redan sargade landskapet, Stalinorglar visslar sin dödliga visa och soldater ligger skrikandes och blodiga utan att få hjälp. Framstötar och framgångar – inget kan längre stoppa Röda armén, hungriga på hämnd efter Tysklands våldtäkt på moderlandet Sovjetunionen.

Mitt i allt står löjtnant Vladimir Gelfand, en 21-årig ukrainsk jude som ingår i 5. stötarmén, och utkämpar det Stora fosterländska kriget. Han har slagits i flera år, varit med vid Stalingrad, blivit sårad och återigen kastats in i de bittra striderna. Han är poet, osäker på sin egen talang, men fast bestämd att bli författare. Han skriver dagbok, brev och dikter. När kriget är slut vill han åka hem. Det får han inte – istället blir han stationerad i det nya Tyskland, utanför Berlin, där han stannar tills september 1946.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen