Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hund och katt ska inte dela på maten

Många som har både katt och hund hemma har säkert upptäckt att hunden gärna äter kattens mat, om han får. Men att utfodra hund och katt med samma slags foder är inte att rekommendera. Hund och katt har nämligen så vitt skilda näringsbehov att de kan bli sjuka av fel foder.

Hundar och katter har olika näringsbehov och ska inte dela på samma mat.Bild: Scanpix
Går det att ge en katt vegankost? Och varför väljer hunden hellre kattens mat om den själv får välja?

Marie Sallander på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, vet.

- Katter är rena köttätare medan hunden är en allätare som mer liknar grisen i sitt näringsbehov, säger Marie Sallander, på SLU.

Då och då får hon frågor från djurägare som är vegetarianer och som vill utfodra sina husdjur med vegetariskt foder.

- Vi rekommenderar aldrig att man ska ge en hund vegetarisk kost, även om den kan klara sig på det om man vet vad man gör och ger en väldigt balanserad och varierad kost, säger Marie Sallander.

- En katt däremot kan aldrig ens överleva på enbart vegetabilier.
Att själv sätta ihop

kosten till sin hund eller katt är något som kräver stor kunskap för att djuret inte ska bli felnärt.

- Om man ska laga maten själv gäller det att ha ett näringsriktigt recept. Betydligt enklare är det att utfodra med färdigt djurfoder som är välbalanserade och innehåller allt hunden eller katten behöver, säger hon.

Både hundar och katter kan dessutom bli ganska krångliga och kräsna om man börjar ge dem matrester och andra godbitar, vilket kan få till följd att de matvägrar om de inte får det de tycker allra bäst om.
Medan hunden i

första hand använder fett och kolhydrater för sin energiförsörjning använder katten mestadels proteiner. Katten har också behov av aminosyran taurin, som enbart finns i animaliskt protein, i kött alltså.

Även fettsyran arakidonsyra som finns i animaliska råvaror måste katten få i sig via kosten, medan hundens kropp tillverkar den själv.

Generellt sett har katten ett högre behov av såväl proteiner som vitaminer och mineraler. Så skulle man vara tvungen att välja mellan hund- eller kattmat till de både djurslagen är det bättre att utfodra hunden med kattmat, än tvärtom.

Att hunden gärna väljer att knapra i sig av kattens mat beror helt enkelt på att kattmaten ofta innehåller mer av det smakliga proteinet, och därmed säkert smakar bättre. Det är ungefär samma sak som att många barn hellre skulle äta bara köttbullarna på tallriken och hoppa över potatisen.

- Har man både hund och katt hemma kan det vara bra att ha kattens mat uppe på en bänk där hunden inte kommer åt, och att se till att utfodra hunden med två mål om dagen.

- Katten däremot

äter gärna fler gånger om dagen, men i mindre portioner. Kan man hålla isär deras mat har man bättre kontroll på att de äter vad de ska.

Att de smakar lite av varandras mat då och då är dock inte farligt.

- Det är inte heller farligt att ge en katt hundmat på kort sikt. Ett par veckor är ingen större fara. Men om man skulle utfodra en katt med enbart hundfoder på lång sikt skulle den drabbas av bristsjukdomar eftersom den då inte får i sig tillräckligt med olika näringsämnen, säger Marie Sallander.
Unga djur eller dräktiga

och digivande honor har ett högre näringsbehov, hos såväl hund som katt, vilket är något man som djurägare också måste tänka på. I dag ska det stå på djurmaten man köper om den fungerar att ge till ungar/valpar och digivande djur, eller om den enbart är anpassad för ett vuxet djur.

- Valpköpare är oftast medvetna om det, eftersom en hundvalp kostar en del att skaffa så har man generellt bättre kunskaper än de som kanske får en kattunge av grannen.

- Men en kattunge har lika stort behöv av ett extra näringsrikt foder som en hundvalp.

Anna Lefvert/TT Spektra

anna.lefvert@ttspektra.se
Gå till toppen