Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nyheter

Sent om sider ändrades reglerna

För en liten ciderproducent är det tufft att nå ut till svenska konsumenter. Men med ett brett sortiment och alkoholsvag cider i 33-centiliters flaskor tror Gellivare cider starkt på framtiden.

Gellivare cider smaksätter äppelcider med olika bär — hjortron, åkerbär, lingon och blåbär.Bild: CHRISTIAN TÖRNQVIST
Det säger förmodligen något om ciderns ställning i Sverige, men det blev inte mycket liv i luckan när de nya ciderreglerna trädde i kraft vid halvårsskiftet. Enligt dessa måste en cider vara framställd av jäst fruktjuice från äpple och/eller päron. Sprit får inte tillsättas och andelen fruktjuice i den färdiga produkten ska utgöra minst 15 volymprocent. Dessutom måste det anges tydligt om cidern har smaksatts.

En konsekvens av det nya regelverket var att alkoläsk och blandrycker som länge profiterat på cidernamnet fick döpas om. Xider heter till exempel Xide numera.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen