Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Sjöhage gav Elfsborg SM-guld

Elfsborg har vunnit SM-guld i fotboll efter 45 år. Hemmaarenan exploderade i gulsvart efter segern mot Djurgården med 1—0 hemma på Borås Arena. Mathias Svensson nickade mot mål och Sjöhage förpassade bollen över mållinjen.

Det var kramp och vånda. Nerver och elände. Och så till sist — lyckan. 40 minuter in i matchen mot Djurgården fick Elfsborg grepp om guldmedaljerna.
Joakim Sjöhage gjorde 1—0 och Elfsborg var svenska mästare.
I 45 år hade fansen väntat.
Och som de jublade och njöt efteråt. Elfsborgslaget låg i en enda stor, lycklig hög på plastgräset. Luften yrde av guldfärgat glitter.
"Magnus Haglund" skanderade drygt 16 000 och tackade tränaren.
— Det här är helt fantastiskt, sade Haglund till Canal plus.

Plötsligt var allt som glimmade verkligen guld.
Varenda plats på Borås Arena var fylld av gulsvarta Elfsborgsälskare.
Elfsborg började med nervtrådarna hårt knutna. Det var så mycket som inte blev som det skulle, så många intentioner som missförstods.
Samtidigt försökte Djurgården sabba festen. Både före och efter Sjöhages 1—0 mål.
När AIK började göra mål på Malmö FF så räckte det med ett kontringsmål, ett läge framför Johan Wiland i Elfsborgsmålet så var guldet hos AIK.
Inte undra på att det small i närkamperna. Djurgårdens målvakt Pa Dembo Tourray låg däckad två gånger redan före paus. Amdra gången fick han åka bår ut och fortsätta i ambulans till sjukhus för undersökning.
Det vae målskytten Sjöhage som satsade och smällen tog rejält i skallen på Tourray. In kom Oskar Wahlström, som blev av med nerverna nästan direkt med en riktigt bra reflexräddning.
Elfsborg kom med två man på topp — både Sjöhage och Mathias Svensson. Den sistnämnde låg steget bakom och det inte bara av den anledningen att Sjöhage var som en stormvind medan Mathias Svensson höll till längre ner på vindskalan.
Han levde mer på styrka och fightervilja typiskt nog var Sjöhages guldmål egentligen hans. Mathias Svensson nickade hårt pressad mot Djurgårdsmålet, bollen var på väg in då Sjöhage virvlade fram och tog bort allt tvivel.
— Klubben har tagit hem rätt folk och byggt ny arena. Det är hela klubben som ska ha en stor eloge, sade Mathias Svensson.

— Jag är så lyckligt att det är helt otroligt. Vi har ett fantastiskt lag och har gjort rätt värvningar, sade segerskytten Sjöhage.

Efter hand fick man också se lite av det spel som gav Elfsborg guldet, det man visade tidigare under serien innan varje match blev en fråga om liv eller död. Men det var dramatiskt på övertid då Elfsborgs mittback Andreas Augustsson fick ett studsande skott från Daniel Sjölund på handen i straffområdet, men domaren Peter Fröjdfeldt valde att fria.
Och guldet gick till Elfsborg.
Här är dramatiken i den allsvenska topp- och bottenstriden.
Skulle Elfsborg eller AIK ta SM-guld?
Och skulle Häcken, Öster eller Örgryte ta kvalplatsen till allsvenskan?
15.00: Den 26:e och sista omgången i 2006 års allsvenska fotbollsserie startade med 0—0-resultat som skulle ge Elfsborg guldet och Häcken kvalplatsen.
15.05: Kalmar gör 1—0 på Örgryte genom Ari da Silva Ferreira. Öis är fortfarande är sist i tabellen och går emot superettan.
15.10: Valter Tomaz Junior gör Örgrytes 1—1-mål mot Kalmar. Örgryte kvar på 14:e och sista plats i allsvenskan.
15.35: Häcken gör 1—0 mot Helsingborg, målskytt Dioh Williams, och har kvalplatsen i ett fast grepp.
15.38: Joakim Sjöhage gör 1—0 för Elfsborg mot Djurgården. Guldet är på väg till Borås.
15.43: AIK gör 1—0 på Malmö FF, målskytt Wilton Figueiredo. Guldet är kvar i Borås.
15.46: Hammarbys Pablo Pinones-Arce gör 1—0 mot Öster på Värendsvallen. Öster är kvar på nedflyttningsplats.
16.02: Häckens Teddy Lucic utökar ledningen till 2—0 över Helsingborg och är kvar på kvalplatsen.
16.05: Miran Burgic utökar AIK:s ledning över MFF till 2—0. Elfsborg fortfarande i guldposition.
16.13: Kalmar tar åter ledningen över Öis, 2—1 genom Kim Larsen. Örgryte fortfarande sist.
16.20: 3—0 till Häcken över Helsingborg, Jonas Henriksson målskytt.
16.25: Örgryte kvitterar mot Kalmar, 2—2, genom Anders Prytz. Öis fortfarande sist.
16.28: Kalmar tar ledningen igen över Örgryte, 3—2, genom da Silva Ferreiro. Öis fortfarande sist.
16.38: Öster reducerar på Hammarby, 1—2, genom Fredrik Gustavsson. Tabellplacering oförändrad.
16.45: Matcherna färdigspelade och tabellplaceringarna blev oförändrade för toppen- och bottenlagen. Elfsborg tog alltså guldet och Häcken kvalplatsen.
Gå till toppen