Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Jonas är redo att ta nästa steg

Han etablerade sig rekordsnabbt i den holländska ligan. Nu pratar Jonas Olsson om att klättra vidare på proffsstegen.

Från Landskrona BoIS gick färden till NEC Nijmegen. Snart är Jonas Olsson beredd att ta ännu ett steg på sin fotbollsresa.Bild: ROLAND BENGTSSON
Fotboll. Jonas Olsson lämnade Landskrona BoIS förra sommaren. Allsvensk bottenstrid byttes mot holländska ligan och spel i NEC Nijmegen.

Det blev succé direkt:

— Det här är min andra säsong och jag har i stort sett varit ordinarie sedan jag kom hit. Det var det jag hoppades på när jag tog steget, att få spela kontinuerligt.
23-årige BoIS-produkten Olsson spelade mittback som ung, men när Jan Jönsson plockade upp honom i den allsvenska a-truppen blev det omskolning till mittfältare. Mats Jingblad fortsatte på samma linje.

I Holland har han fått ta ett steg tillbaka igen — men flera steg framåt i utvecklingen.

— Försvarsmässigt spelar man mer man-man här nere, så mitt spel en mot en har blivit mycket bättre. Och så får man ha mycket mer boll som mittback och vara med i uppspelsfasen mer. Det gillar jag, och jag trivs mycket bättre som mittback än på mittfältet.

Ni ligger på 13:e plats i ligan. Är det i nivå med era förväntningar?

— Nej, vi vill högre upp. Man kan säga att det är fyra topplag — Ajax, PSV, Feyenoord och AZ Alkmaar — och sen är det sju, åtta, kanske nio lag som slåss om platserna bakom dem. Och det är där vi vill vara med, vi siktar på en sjätte- eller sjundeplats så vi kan ha chans på en Uefacupplats.
Jonas Olsson skrev ett långt kontrakt, över 2009, när han lämnade Sverige. Men även om Olsson säger att han trivs bra i Nijmegen verkar han inte inställd på att fullfölja kontraktet.

— Det är en trygghet att ha tre år till, samtidigt vill jag vidare. Men säg detta året, kanske ett till, sen kanske man kan röra sig till ett större lag eller en större liga.

Har du fått några konkreta anbud?

— Nej, men man hör ju alltid snacket. Och möter man till exempel Ajax eller PSV finns det alltid en massa klubbar på läktaren. Så det är viktigt att få spela mycket och visa upp sig i den här åldern.
Universitetsstaden Nijmegen har ungefär 180 000 invånare. Men Jonas Olsson har inte långt till storstäderna heller:

— Holland är ju rätt så litet och det är nära till allt från Nijmegen, Amsterdam och Paris till exempel. Så om jag har en dag ledigt åker jag gärna in till Amsterdam och shoppar lite. Det tar bara en timme dit.

Olsson är ensam svensk och skandinav i laget. På fritiden umgås han mest med 27-åriga mittbackskollegan Peter Wisgerhof. Men det sociala livet kring laget är inte lika utbyggt som i Sverige.

— Allting har väl sina sidor. Man umgås kanske inte på samma sätt som i till exempel BoIS. Här är det mer att man åker och tränar eller spelar match, och sen åker var och en hem till sitt.
I helgen väntar match mot nästjumbon Sparta Rotterdam — en match som Nijmegen ska vinna om man har ambitionen att klättra i tabellen.

— Normalt sett är vi starka hemma. Vi har ett ungt lag och har vi en bra dag kan vi slå vilket lag som helst. Vi slog till exempel Ajax hemma förra året, säger Jonas, som — kors i taket — fortfarande inte varit avstängd i år.

I Holland krävs fyra varningar för en avstängning. Olsson, mest varnad av alla i allsvenskan 2004, har bara tre så här långt i år.

— Men förra året lirade jag alla 34 matcherna utan att bli avstängd! Men det var unikt. Jag vet inte riktigt hur det gick till.

Svenskarna i Holland

Jonas Olsson är en av sju svenskar i den holländska ligan. Bland de andra finns förre BoIS:aren Rasmus Lindgren, som flyttade till Ajax som ungdomsproffs och nu har etablerat sig i ligan genom flytten till Groningen:

Ajax - Markus Rosenberg

Groningen - Rasmus Lindgren

Heerenveen - Lasse Nilsson, Petter Hansson

Nijmegen - Jonas Olsson

Twente - Sharbel Touma, Kennedy Bakircioglü.

Helgens matcher

Fredag: Heracles—Breda.

Lördag: Nijmegen—Sparta Rotterdam, Waalwijk—Heerenveen, Feyenoord—AZ Alkmaar, PSV—Excelsior.

Söndag: Utrecht—Roda, Groningen—Willem II, Ajax—Twente, Den Haag —Vitesse Arnhem.
Gå till toppen