Höganäs

Paolo slog till på Stallgården

Syditaliensk matlagning med tv-kändisen Paolo Roberto som ciceron var ett uppskattat recept bland kökspersonalen i kommunen. Evenemanget ingick i vidareutbildning av vårdpersonalen.

När tv-personligheten Paolo Roberto gästade Stallgårdens kök i Höganäs fylldes grytorna med ingredienser från den italienska Campania-regionen.

Den forne värstingen och sedermera boxaren var på plats för att slå ett slag för syditaliensk mat som anses vara bland världens mest hälsosamma. Cirka 20 köksanställda i kommunen var inbjudna och på schemat stod tillagning av en trerättersmeny.
Trivselfaktorn var hög, även om stövellandets mest klassiska råvara inte föll på allas läppar.

- Pasta? Nja, det är jag inte jätteglad för, i sådana fall ska det vara spaghetti med köttfärssås. Och därhemma är pasta heller inte populärt, gubben vill helst ha sås och potatis, säger Linda Jönsson som jobbar i köket på Väsbyhemmet.
Deltagarna hade sina roller klara från början och cirkulerade vant bland ångande pannor.

Medan napolitanska dofter spreds i köket berättade Paolo Roberto vad han anser vara ett sunt leverne:

- All form av bantning går bara ut på att lura pengar av folk, inget fungerar i längden. Jag menar, vaddå GI-metoden?, det är det dummaste jag har hört. Man måste röra på sig och ägna mer tid åt att laga sin mat själv. Folk vet ju hur man ska göra, men hoppas ändå på att det ska dyka upp någon mirakelkur.
Paolo Roberto är också aktuell med en egen kokbok som ges ut nästa år. Innan han i torsdags gav sig i kast med kastruller på Stallgården höll han samma dag en föreläsning om kost och hälsa på Tivolihuset i Höganäs.

- Jag vill förmedla den genuina italienska bondmaten som har funnits i flera generationer. Matlagning tar tid och är därför också en fråga om planering. Men i Sverige är vi för upptagna med att jaga vår egen svans, det blir tyvärr ofta färdigproducerad mat istället för bra kvalité, säger Paolo Roberto.
Inspirationskvällen var en del i kommunens så kallade kompetensstege som handlar om vidareutbildning av personalen. Framöver är det tänkt att all vårdpersonal inom kommunen ska få utbildning i näringslära och näringsbehov för äldre.

- För många äldre är middagen höjdpunkten på dagen. Det här inspirerar förhoppningsvis till ett mer sunt tänkande. Dessutom lär vi oss att skapa guldkant kring måltiderna, säger Annica Karlsson, kostchef för äldreomsorgen i Höganäs.
Förutom ökade kunskaper tjänade kvällen lika mycket som ett trevligt inslag där personalen fick chans att sammanstråla under lättsamma former.

- Väldigt trevligt att vi alla kan träffas så här, det händer annars inte så ofta. I stort sett alla de här maträtterna är nya för mig. Men det är kul, vi får prova oss fram, säger Gunnel Bergström som till vardags jobbar i Stallgårdens kök.

Redan nu finns det planer på att följa upp inspirationskvällen med start i början på nästa år. En idé som har nämnts i sammanhanget är att komponera en helt italiensk veckomatsedel som ska gälla inom kommunens äldreomsorg.
Gå till toppen