Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Gunilla Poppe fyller 70 år

Att Gunilla Poppe är skådespelerska och var gift med Nils Poppe känner väl alla till. Vad som kanske är mindre känt är att hon är en fena på att laga te. — Jag lärde mig det av min far. Man ska värma två kannor, hälla i vattnet precis när det kokar. Teet ska dra i fem minuter och sedan häller man av det i den andra kannan, berättar hon och sätter fram en vit kanna och breda tekoppar i vitt och blått porslin på bordet franför tv:n.

När Gunilla Poppe mötte Nils Poppe tyckte hon att han var charmfull, varm och rolig. Vad föll då han för hos henne? "Ingen aning. Men jag fick en bok av honom och på försättsbladet hade han skrivit "För dina vackra humoristiska ögons skull", så han kansk
Här i den 200 år gamla gården i Domsten har Gunilla Poppe bott sedan 1968 och just nu katalogiserar hon dvd:er.

— Vi har alla Nisses gamla filmer inspelade på VHS men de håller ju inte hur länge som helst. Det blir riktigt bra kvalitet på dvd, i synnerhet de gamla, svartvita 30-talsfilmerna.
Hon föddes i Göteborg och växte upp norr om staden. Teaterintresset kom tidigt och bara 17 år gammal blev hon antagen vid Dramatens elevskola på första försöket. Att flytta hemifrån var väl inte helt lätt alla gånger.

— Jag satt på tåget och grät, men jag var lite teatralisk. Jag var ju skådespelerska, ...eller blivande, förklarar Gunilla Poppe och gör en svepande, dramatisk gest med handen à la stumfilm och skrattar till.

Nåväl, efter elevskolan, arbetade hon fyra år på Helsingborgs stadsteater. Det var lite som att komma hem. I Helsingborg bodde farmor och två farbröder. Här hade pappa vuxit upp.

— Den gamla stadsteatern var en fantastisk miljö. Jag fick göra väldigt mycket olika saker och det var kul.
Men så småningom gick färden tillbaka till Stockholm. Gunilla Poppe spelade med Riksteatern och friluftsteater. Det var nu hon mötte Nils Poppe, i pjäsen "Soldaten Svejk" där hon hade en liten roll.

— Nisse var rätt mycket äldre än jag som alla vet. Han var 54 år och jag 25. Men han var mycket vital och hade inget gammalt över sig.

— Vi hade varit på premiärfest och efter festen gick jag hem och slog upp honom i Fokus som jag hade i min stringbokhylla. Där stod att han var född 1908, hjälp, ett år äldre än min egen far.
Först hade hon inte tänkt sig att det skulle vara för evigt. Paret höll ihop av och till och fick så småningom sonen Thomas. Bröllopet stod 1965 i Göteborg och åren efter etablerade sig familjen i Domsten och på Fredriksdalsteatern. Dottern Mia föddes. Nu när Gunilla Poppe var maka och mor och dessutom gift med en av Sveriges största stjärnor var det inte alltid lätt att hålla självförtroendet uppe.

— Det var lite upp och ner med det där. Jag kom ju inte in i yrket genom Nisse, men när vi fick barn undrade jag ibland om jag skulle komma tillbaka till scenen. När vi var på Fredriksdalsteatern första gången 1966 kändes det som att jag var med för att jag var gift med honom, alla andra var med för sin egen skull.
Så småningom började Gunilla Poppe arbeta på ABF:s föreningsteater och gick sedan vidare till olika scener på Malmö stadsteater där hon stannade tills hon pensionerade sig.

— Då kände jag att jag hade mitt eget igen, min egen bas.

I mitten på 80-talet började hon med lyrikprogram på Fredriksdal, något hon sysslar med fortfarande. Vissa somrar har hon haft sitt lyrikuppträdande halv sju för att sedan spela fars en timme senare i antingen Nils Poppes eller Eva Rydbergs regi.
När hon officiellt gick i pension för tio år sedan började maken bli dålig. Från att han varit den äldre, mer erfarna parten i förhållandet, var det nu han som behövde hennes hjälp.

— Det var rätt fint på ett vis.

— Förhållanden har olika faser. Det är klart att det hade varit en viss kamp för att jag inte skulle deppa ner mig eftersom han var så fantastisk. Det är det här med jämlikhet... Jag kan tycka att det är lite sorgligt att det skulle ta så lång tid för oss att mötas. Men min styvson, Dan, sa "var glad att ni fick det mötet".
Nu är Gunilla Poppe sambo med Lennart Osbeck. De delar sin tid mellan Domsten och Australien, för att inte tala om alla resor de gör tillsammans.

Hon har många intressen, att gå ut i skogen, läsa böcker, lyssna på musik eller varför inte bara tystnaden och se teater.

— Det känns viktigt att man inte bara slår sig ner och slöar till. Jag måste ju säga att jag inte kan vara annat än nöjd med mitt liv.

GRATTIS Gunilla Poppe

Aktuell: Fyller 70 år den 1 december.

Bor: I Domsten, samt några månader om året i Australien.

Familj: Barnen Thomas och Mia, barnbarnen Pernilla, Philip, Maximiliam och Tuva samt sambon Lennart Osbeck.

Yrke: Skådespelerska.

Äter helst: Fisk i alla former. Stekt spätta är allra godast.

Domsten eller Australien: Jag är mer hemma i Domsten, den saken är ju klar.

Firar: Med släkt och vänner.
Gå till toppen