Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

En levande historielektion

Koncentrationen är total och eleverna i klass 3B på Alléskolan lyssnar spänt. Vad är det som pågår? Jo, det är historielektion — på museet.

Eleverna från Alléskolan var koncentrerade när Per Ullberg berättade om den nya staden. Efteråt var alla överens om att det var en rolig historielektion.Bild: ROLAND BENGTSSON
Silentium, silentium!

Pierre von Walkendorffs uppförande är trots den adliga titeln under all kritik. Han låter inte sin omgivning tala till punkt och själv är han högljudd — och aningen vulgär. Han hostar utan att hålla för munnen och han kliar sig både här och där.

Men så är han också ett barn av sin tid. Närmare bestämt från 1700-talets senare hälft.

Han tar klivet in i år 2006 med ett brak och håller på att skrämma vettet ur eleverna som lyssnar på Birgitta Liljeqvists när hon berättar om Landskronas 1700-tals historia. Entrén följs av en hostattack som får åhörarna att backa.

— Fy, vad äckligt, sa en flicka som tveksamt undrar om han är riktig.

Jodå, med sin vita peruk, sin röda mun och sina röda sammetskläder, är skådespelaren Per Ullberg en så riktig renässansmänniska som någon kan vara i dag.

— Vi har gjort den här föreställningen 20 gånger och den har blivit en riktig succé, säger Per Ullberg som har skrivit manus till den figur som skänker kött och blod till en annars torr historielektion.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen