Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nu snurrar valsarna på Klippans bruk igen

Klippans pappersbruk lever vidare. På måndagen kom tillverkningen igång igen. Den nya företagsledningen räknar med att kunna ge jobb åt drygt 100 anställda.

Klippans pappersbruk lever vidare. På måndagen kom tillverkningen igång igen. Den nya företagsledningen räknar med att kunna ge jobb åt drygt 100 anställda.
KLIPPAN. Det ångar och bullrar när valsarna matar fram julrött servettpapper i pappersmaskin 9. Ljuden är påtagliga bevis på att historien inte är till ända för bruket i Klippan. Tvärtom, det skrevs ett nytt kapital på måndagen när tillverkningen kom igång igen efter konkursen i somras.

Bruket har tre maskiner och ägarna har gott hopp om att kunna driva samtliga framöver, men PM9 är först ut

-Vi har eget kapital för att klara hålla igång verksamheten under ett startskede på några månader, säger Olle Grundberg.

Han har köpt bruket tillsammans med Klippanföretagarna Bengt Thomasson och Roy Hansson. Namnet på den nya verksamheten är Klippans Bruk AB.

Köpet från konkursboet omfattar maskiner, byggnader och mark i Klippan. De nya ägarna vill inte uppge hur mycket de betalade. Bruket i Lessebo, som var den andra verksamma enheten i den gamla Klippankoncernen, har sålts till andra intressenter, Vida AB.
I första etappen räknar de nya ägarna till Klippanbruket med att omsätta 70-80 miljoner kronor och första storordern är redan på plats. De siktar högre: på en omsättning på cirka 400 miljoner kronor.

-Vi räknar med att gå runt från början, även om det inte handlar om att skära guld med täljkniv, säger Olle Grundberg.

Han ser flera skäl till att bruket kan bli en hyfsad affär. Många pappersbruk i Europa och USA har lagts ner de senaste sex-sju åren. Det gör att utbudet är bättre anpassat till efterfrågan nu, vilket gör det enklare att få bättre betalt. Enligt Olle Grundberg tyder de flesta tecken på att priserna är på väg upp.

Klippan AB är ett ganska litet pappersbruk med specialiteter som tunntryckspapper och servettkvaliteter.

-Fabriken är i gott skick, maskinerna är väl underhållna och anpassade till de produkter vi ska göra och kunskapen som finns här är enastående, menar Olle Grundberg.
Jon Keta var med om att köra igång pappersmaskin 9 på måndagen.

-Det här är en glädjens dag, den har jag gått och väntat på, säger han.

Han började på bruket när han var 15, idag är han 58 år och han tror på en fortsättning för papperstillverkningen här.

-Jag håller tummarna och jag tror mer på de här ägarna och ledningen än de tidigare. De är lokalt förankrade i Klippan och tänker förhoppningsvis långsiktigt.

Lennart Reuter, som jobbar på brukets linje för hantering av A4-papper, tror också på en framtid här:

-Det är kul att någon vågar satsa och jag hoppas de får snurr på verksamheten. Det skulle vara trist att se en fin anläggning som denna förfalla.

I första skedet ger verksamheten jobb åt närmare 40 anställda. Går allt enligt planerna kan företaget få upp till 120 anställda. Fler får indirekt jobb genom att delar av verksamheten, som underhåll och transporter, ska ske genom de nya ägarnas andra företag.

Lennart Kolmodin

lennart.kolmodin@hd.se042-489 91 63
• Papperstillverkningen i Klippan har anor sedan 1573.

• 1937 börsnoterades Klippan och levde självständigt fram till dess att Södra Skogsägarna köpte bolaget 1976 och avnoterade bolaget.

• 1994 åternoterades bolaget på Stockholmsbörsen och 1997 bytte bolaget namn från AB Klippans Finpappersbruk till Klippan AB.

• 1999 tar finansmannen Jan Bernander över som storägare i Klippan AB.

• 2 juni 2005 — bolaget ansöker om rekonstruktion.

• 12 september 2005 — finansmannen Gösta Welandson går in som storägare via sitt bolag Weland AB.

• november 2005 — ackordsförslaget till fordringsägarna fastställs i tingsrätten. Gösta Welandson stärker sitt ägande i nyemissionen.

• 30 juni 2006 — Klippan AB försätts i konkurs på egen begäran.

• 24 augusti 2006 — Konkursförvaltaren säljer Lesseboenheten.

• 9 november 2006 — två lokala företagare i Klippan, Bengt Thomasson och Roy Hansson, flaggar för att de vill ta över bruket. De får med sig Olle Grundberg och övertar formellt verksamheten den 1 december.
Gå till toppen