Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Handbollsproffs med smak för äventyr

När 1980-talets handbollsstjärna Ann-Britt "Ampan" Carlsson fyller 50 firar hon på ett lämpligt ställe - i bollhallen. Födelsedagen sammanfaller med Sveriges första Europamästerskap i damhandboll.

Ann-Britt Carlsson är säkerhetsansvarig för handbolls-EM i Stockholm, ett jätteprojekt som hon jobbat med i ett år. Allt sker ideellt, och bland dem som ställer upp och jobbar finns hennes sambo och många av vännerna. Handboll och vänner - festen är kirrad.
Ann-Britt är en pionjär inom svensk handboll. Under en tid då det var näst intill otänkbart att kunna leva på sporten, lyckades hon som en av de första spelarna någonsin göra proffskarriär utomlands.

Driftig och äventyrslysten som hon var satte hon sig helt enkelt ner och skrev brev till ett tiotal utländska klubbar. Både i Japan, Schweiz och i Italien var man sugen på den skickliga svenska landslagspelaren. Ann-Britt valde italienska Brixen, och fick med sig en kompis ner för ett studiebesök. Eftersom de hade dåligt med pengar använde de tummen för att ta sig genom Europa.

— Klubbstyrelsen höll på att skratta på sig när vi berättade att vi hade liftat ner.
Äventyrlig? Jajamensan! Men det är så man får vara med om saker. Ann-Britt blev kvar i Italien i två år, lärde sig både tyska och italienska och trivdes förträffligt. Många av dem hon lärde känna blev vänner för livet.

— Det var för erfarenhetens skull jag gjorde det. Eftersom standarden var bättre i Sverige så blev jag ju inte bättre handbollsspelare under den tiden.

Smaken för äventyr finns kvar. Sedan proffskarriären tog slut har hon flera gånger tagit chansen att arbeta utomlands. Som polis har man möjlighet att ta utlandstjänst med jämna mellanrum, och Ann-Britt Carlsson har varit med och byggt upp en Europaanpassad polisstyrka i Kosovo och Bosnien efter Balkankriget.

— Har man en gång börjat med lite internationell verksamhet så får man mersmak. Och det är rätt givande att träffa folk från hela världen och andra kulturer och vidga vyerna.
På hemmaplan jobbar hon som supporterpolis på länskrim. Arbetet handlar om att få bort bråkstakarna på idrottsevenemangen. Det är männen som lite slentrianmässigt kallas för huliganer, och som stämmer träff med "motståndare" från andra klubbar för att slåss.

— Det är ett konstigt manligt beteende som man har lite svårt att förstå, säger Ann-Britt och skrattar.

— Men de förstör jättemycket faktiskt, och föreningarna vill inte heller ha dem med, utan försöker stänga dom ute från sina arrangemang.
Bråkstakar tycker hon kanske inte om, men idrottsevenemang är hon svag för. Ann-Britt laddar redan inför nästa års World police and fire games, ett slags OS för poliser som kommer att föra med sig en femveckors resa i Australien.

Och dessförinnan är det som sagt dags för Sveriges första EM-arrangemang i damhandboll. Ann-Britt har koll på säkerheten, men handbollspubliken brukar vara av den lugna sorten, så det kan nog bli tillfälle att njuta av vad som händer på planen. På 50-årsdagen möter Sverige Kroatien.

— Det ska bli jättespännande att se hur det går. TT Spektra
Malin Eijde

GRATTIS Ann-Britt Carlsson

Aktuell: Fyller 50 år den 10 december.

Bor: Stockholm.

Familj: Sambo.

På gång: Säkerhetsansvarig för EM i dam-handboll, som för första gången arrangeras i Sverige.
Gå till toppen