Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"Göta kanal" kan bli trilogi

25 år efter "Göta kanal" är det premiär på uppföljaren: "Göta kanal 2 - Kanalkampen". Men redan nu öppnar de inblandade för ytterligare en kanalfilm. (TT Spektra)

25 år efter "Göta kanal" är det premiär på uppföljaren: "Göta kanal 2 - Kanalkampen". Men redan nu öppnar de inblandade för ytterligare en kanalfilm.
"Göta kanal" från 1981 sågs av 1,5 miljoner svenskar på bio och har levt ett långt liv på tv, video och dvd. På måndagen hade "Kanalkampen" världspremiär i kanalstaden Motala, och det var en premiär som var efterlängtad:
- Det var bra att den äntligen blev gjord. I åratal har publiken kommit fram till mig och sagt "Fan, Loffe, det bara måste bli en ny kanal." Nu ska de väl hålla käften i ett par år åtminstone, säger Janne "Loffe" Carlsson, huvudrollsinnehavare då som nu, när filmteamet samlas för en pressträff inför premiären.
Men frågan är om de inte fortsätter att tjata. Redan nu finns nämligen långt gångna planer på "Göta kanal 3". Den här gången ska det inte dröja lika länge.
- Om vi hittar en bra idé är det mycket sannolikt och i så fall om kanske tio år, säger Anders Birkeland, en av filmens producenter.
- Det går inte att göra en uppföljare bara för att casha in på de tidigare filmerna, man måste anstränga sig ännu mer än i första filmen.
Och skådespelarna i "Kanalkampen" är helt med på idén om ytterligare ett kanaläventyr.
- Jag skulle i och för sig föredra om man gjorde den ännu snabbare än om tio år, jag vill kunna steppa på premiären och slippa gå genom filmen med rollator, säger "Loffe" Carlsson.
- Kanalen är vacker och har sin speciella dragningskraft, men en trea måste göras helt annorlunda.
Även Svante Grundberg, ytterligare en veteran från första filmen, är beredd att ställa upp igen, trots att han ända sedan premiären för 25 år sedan fått höra frågan "var har du kanoten då?" lite oftare än vad som är nyttigt.
- Ja, självklart. Det är alltid kul att vara på kanalen. Och att folk kommer fram är inte alls jobbigt, det är en sådan där liten krumelurgrej i tillvaron.
Pia Johansson är en av de nya skådespelarna; hon har rollen som Rita, übernitisk assistent till Magnus Härenstams kronofogde och är lika entusiastisk som veteranerna.
- Absolut. Det vore jättekul att göra om det. Vem skulle inte tycka det? Det är som att bli tillfrågad om en James Bond-film, om tio år är jag 56 och kan definitivt bli Bondbrud. Eller snarare kanalbrud.
Pia Johansson har till och med skrivit ett eget manus i huvudet:
- Den ska heta "Rita goes wild". Jag var hemligt förälskad i Magnus som barn, och nu har det utvecklats till en stor kärlek. Vi ska flytta ihop, få fem barn och köpa en båt, och hela "Göta kanal 3" ska handla om oss två och hur vi åker runt.
"Göta kanal 2 - Kanalkampen" har premiär på juldagen i mer än 160 kopior, en extremt stor öppning för en svensk film. Budgeten var på 33 miljoner, också det en hög siffra jämfört med det svenska snittet på 16 till 20 miljoner.
Skådespelarna berättar med värme om hur teamet blev mottaget under inspelningen längs kanalen.
- Det roligaste med att göra den här svängen en gång till var att träffa statister som var med förra gången, säger "Loffe" Carlsson.
- De kommer med barn som inte var födda då, bjuder på bullar och visar bilder på sig själva och mig. Den här filmen kommer att bli lika stor som den förra. Den har ett imponerande skådespelargalleri, ny teknik, alla ingredienser finns. Möjligheterna är kolossala. (TT Spektra)
Fakta/"Göta kanal"-skådisarna om sina rollfigurer
Janne "Loffe" Carlsson, Andersson: "Han är ägaren till ett båtvarv och båten Lena II. Han har dålig ekonomi men är ett ekonomiskt snille".
Rafael Edholm, Benito: "En snabb italiensk stallion (hingst) med ett enda mål i sikte: att vinna".
Magnus Härenstam, kronofogden Peter Black: "Han har gått vidare på myndigheten, blivit chef och anställt en avdankad p-vakt (Pia Johansson). Jag fick mycket stryk i första filmen, nu är det hon som får smörj".
Pia Johansson, kronofogde: "Hon heter Rita, jag vet inte efternamnet... Hayworth! En kronofogdeassistent som är mycket plikttrogen. Och ödmjuk (skratt)".
Nadine Kirschon, tv-fotograf: "Hon är utsänd från Trix television och hör absolut inte hemma på en båt. Men så går det som det går också".
Linus Wahlgren, tv-fotograf: "En övermodig kameraman som har stora svårigheter att hålla sig på fötterna".
Henrik Lundström, Anderssons son Basse: "Han är nog den som minst av allt hör hemma på en båt. Men han hamnar där ändå".
Svante Grundberg, kanotisten Svante: "Min rollfigur i två ord: Anonym proffspaddlare".
(TT Spektra)
Gå till toppen