Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tobak som radioaktiv strålkälla

Den tragiska historien med Alexander Litvinenko kan möjligen ha den positiva effekten att rökare inser galenskapen och slutar med sin livshotande exposition för radioaktivitet, skriver Tore Scherstén, professor, Båstad. Polonium har studerats vid ett fåtal forskningslaboratorier. Den höga radioaktiviteten hos polonium som alfa-emittor kräver mycket speciella åtgärder för att hindra negativa effekter för forskarna. Dessa studier har visat att Polonium 210 är den enda enskilda komponenten i cigarettrök som kan framkalla cancer hos försöksdjur genom inandning.

Den under senare tid i massmedierna mest uppmärksammade händelsen är mordet på den förre KGB-agenten Alexander Litvinenko.

Enligt nu säkerställd information blev han förgiftad med det extremt aktiva och giftiga ämnet Polonium 210 på en sushibar i London. Polonium 210 är en radioaktiv semi-metall som lätt förflyktigas i luft och kan tas upp i kroppen genom mag-tarmkanalen eller genom inandning, Däremot kan den inte komma in i kroppen genom intakt hud.

Marie och Pierre Curie var de som först identifierade ämnet redan1898. Marie gav det namnet Polonium efter sitt hemland Polen för att understryka att Polen vid denna tid inte var fritt och oberoende av Ryssland - en politisk manifestation.

Polonium 210 är en alfa-partikel strålande radionuklid med en halveringstid på omkring 138 dagar, det vill säga en mycket kort halveringstid vilket betyder att den är synnerligen radioaktiv (långt utöver uran, plutonium och radon). Alfa-partiklar har en kort räckvidd men angriper och bryter ner cellernas DNA, den genetiska kodens byggstenar.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen