Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tobak som radioaktiv strålkälla

Den tragiska historien med Alexander Litvinenko kan möjligen ha den positiva effekten att rökare inser galenskapen och slutar med sin livshotande exposition för radioaktivitet, skriver Tore Scherstén, professor, Båstad. Polonium har studerats vid ett fåtal forskningslaboratorier. Den höga radioaktiviteten hos polonium som alfa-emittor kräver mycket speciella åtgärder för att hindra negativa effekter för forskarna. Dessa studier har visat att Polonium 210 är den enda enskilda komponenten i cigarettrök som kan framkalla cancer hos försöksdjur genom inandning.

Den under senare tid i massmedierna mest uppmärksammade händelsen är mordet på den förre KGB-agenten Alexander Litvinenko.

Enligt nu säkerställd information blev han förgiftad med det extremt aktiva och giftiga ämnet Polonium 210 på en sushibar i London. Polonium 210 är en radioaktiv semi-metall som lätt förflyktigas i luft och kan tas upp i kroppen genom mag-tarmkanalen eller genom inandning, Däremot kan den inte komma in i kroppen genom intakt hud.

Marie och Pierre Curie var de som först identifierade ämnet redan1898. Marie gav det namnet Polonium efter sitt hemland Polen för att understryka att Polen vid denna tid inte var fritt och oberoende av Ryssland - en politisk manifestation.

Polonium 210 är en alfa-partikel strålande radionuklid med en halveringstid på omkring 138 dagar, det vill säga en mycket kort halveringstid vilket betyder att den är synnerligen radioaktiv (långt utöver uran, plutonium och radon). Alfa-partiklar har en kort räckvidd men angriper och bryter ner cellernas DNA, den genetiska kodens byggstenar.
Sannolikt är det dåligt känt att tobak innehåller en inte föraktfull mängd av Polonium 210 och därmed att rökning innebär en kraftig exposition för radioaktiv strålning. Orsaken till den höga halten i tobak tycks vara att tobaksplantan selektivt tar upp uran, som naturligt finns i jorden och som sedan i plantan bryts ner till bland annat polonium. Upptaget potentieras av gödsel som är rik på fosfater, vilket vanligen används vid tobaksodling

Tobaksbolagen har länge känt till detta faktum, som påpekats av professor Robert Proctor från Stanford University i Kalifornien, senast i en artikel i New York Times för några veckor sedan (professor Proctor var en av expertvittnena vid den mångomtalade rättegången mot Philip Morris för ett antal år sedan).

Redan i mitten av 1960-talet undersökte the American Tobaco Company halten av Polonium 210 i tobaken. De fann en förhållandevis hög halt och även att filter av olika slag inte hade någon påtaglig effekt för att minska expositionen. Studien hölls hemlig. Det finns hundratals av kemikalier av mer eller mindre carcinogen effekt i cigarettrök. Cigarettfilter kan fånga de flesta carcinogena kemikalierna men inte radioaktiv ånga från polonium.

Polonium har studerats vid ett fåtal forskningslaboratorier. Den höga radioaktiviteten hos polonium som alfa-emittor kräver mycket speciella åtgärder för att hindra negativa effekter för forskarna. Dessa studier har visat att Polonium 210 är den enda enskilda komponenten i cigarettrök som kan framkalla cancer hos försöksdjur genom inandning.

De tumörformer som är starkt associerade med rökning är lungcancer, bukspottkörtelscancer och cancer i urinblåsan. Det är lätt att inse att lungan som är den omedelbara platsen för expositionen av röken och polonium drabbas medan det är svårare att förklara varför bukspottkörteln kan drabbas. Urinblåsan som lagerlokal för all utsöndring exponeras naturligt av allsköns gifter - inte minst polonium som inte metaboliseras i kroppen utan utsöndras i urinen.
Den tragiska historien med Alexander Litvinenko kan möjligen ha den positiva effekten att rökare inser galenskapen och slutar med sin livshotande exposition för radioaktivitet.
Tore Scherstén

professor, Båstad
Gå till toppen