Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Pålsjö slott säljs till företagare

Kommunen säljer Pålsjö slott till en grupp företagare varav några redan är hyresgäster i byggnaden. De köper fastigheten för 18 miljoner och tänker fortsätta att utnyttja den som kontor.

Försäljningen av Pålsjö slott har dragit ut på tiden. Och när den kulturskyddade byggnaden annonserades ut i våras fick kommunala Kärnfastigheter bara in tre anbud som bedömdes vara alltför låga.

Men sedan anmälde ytterligare några spekulanter sig och nu är en uppgörelse klar med en av dem som får köpa fastigheten för 18 miljoner kronor. Det har tidigare spekulerats om ett pris i 20-miljonersklassen.

— På slutet har det funnits två spekulanter som har varit allvarligt intresserade. Men vi har inte velat gå under 18 miljoner i pris och det var bara en av konstellationerna som var beredd att betala det, säger Remi Jönsson (s), avgående styrelseordförande för Kärnfastigheter.

Han är nöjd med affären och pekar på att ett av de första anbuden bara låg på 3,5 miljoner. Kärnfastigheters styrelse har i dagarna sagt ja till försäljningen och gett förvaltningschefen Lars O Petersson i uppdrag att slutföra förhandlingarna.
I den blivande ägarkretsen kommer bland andra några av de fyra företag som i dag är hyresgäster på bottenvåningen i slottet att finnas. Detta enligt Stefan Eriksson-Bradley som representerar företaget Svenska kapital & finans AB som i sju år hyrt in sig i fastigheten.

— Vi tror att slottet är värt de här pengarna även om vi tyckte att 18 miljoner var lite dyrt. Men med tanke på den fina miljön och det unika och på samma gång centrala läget känns det rätt på lång sikt, säger han.

De tolv personer som för närvarande har slottet som sin arbetsplats ägnar sig bland annat åt försäkringsförmedling.

Finansieringen uppges vara löst och det sägs också vara klart att en annan rörelse med ett tiotal anställda tar hand om övervåningen som nu står tom. Vilket företag det rör sig om vill Stefan Eriksson-Bradley ännu inte gå in på eller hur ägarkonstellationen exakt kommer att se ut.

— Avsikten är att de fem—sex inblandade företagen ska bilda ett nytt bolag som ska äga, driva och förvalta Pålsjö slott. Fastigheten ska fortsätta att användas som kontor. Bostäder har inte varit på tal, säger han.

Inklusive den outnyttjade vinden är slottet på nästan 1 000 kvadratmeter. Enligt Stefan Eriksson-Bradley tänker de nya ägarna så småningom även inreda vinden till kontor.
Formellt genomförs affären först i början på januari. Tilläggas kan att tomten på baksidan av slottet fram till dammen vid Dag Hammarskjölds väg ingår i försäljningen, däremot inte parken på framsidan mot Sundet.

Som HD rapporterat kan kommunen snart också komma att sälja annexet till slottet. Tilltänkt köpare är Helsingborgs skid- och orienteringsklubb som nu hyr byggnaden.

Dessutom har Pålsjö gård vid Gustaf Hoffs väg intill Pålsjö skog tidigare i år överlåtits till arrendatorn Jarl Fredriksson som en del i en bytesaffär. Och även Pålsjö stenlada söder om Dag Hammarskjölds väg kan få nya ägare. Men företaget Epidot som gjort en förhandsförfrågan om att få inreda sju lägenheter i byggnaden har nu dragit tillbaka förslaget för bearbetning sedan kommunen reagerat negativt på den skissade utformningen.
Gå till toppen