Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Vi ber om ursäkt!

I Kristian Lundbergs deckargenomgång den 10 december kritiserade han i förbifarten en bok författad av Britt-Marie Mattsson. Boken existerar inte, är inte utgiven och inte ens skriven.

Plötsligt ringer telefonen. I luren hör jag Britt-Marie Mattsson. En förbannad Britt-Marie. I Kristian Lundbergs genomgång av deckarhösten som vi publicerade på vårt kulturuppslag i Söndagsbilagan den 10 december återfinns följande stycke:

"Britt-Marie Mattsson försöker med "Fruktans makt" (Piratförlaget) dramatisera samtiden genom att placera en nordkoreansk lastpråm i en lagun.

Mattsson är också hon en skicklig stilist, dessvärre räcker det inte till – intrigen är förutsägbar, personteckningarna schematiska."
Nu berättar Britt-Marie med isig röst och knappt återhållen ilska att denna bok inte existerar. Den var ursprungligen planerad för att komma ut under hösten men på grund av hennes arbetssituation sköts bokprojektet på framtiden. Britt-Marie är, för de som inte vet, anställd på Göteborgs-Posten och har genom åren, som politisk kommentator och rapportör, bevakat inte minst amerikansk politik. Så också denna höst med kongressval, Irakkris, astronautuppskjutning med mera. Således blev det ingen bok skriven. Bara ett negativt omdöme i Helsingborgs Dagblad.

Jag ber oförblommerat Britt-Marie Mattsson och läsekrets om ursäkt!
Gunnar Bergdahl

Kulturchef
KRISTIAN LUNDBERG:

Den här hösten har jag läst över hundra kriminalromaner. Svenska. Utländska. Bra. Dåliga. Urusla. En och annan guldklimp fanns det naturligtvis. I och med att jag recenserade ett större antal av dessa böcker i en genomgång för Helsingborgs Dagblads kulturredaktion – lyckades jag med det postmoderna tricket att recensera en bok som inte fanns. I och för sig en smula roande. Och kanske blir det till och med ett underlag för en kommande kritikerdebatt. Men låt det då röra sig om angelägna böcker!
Det blev naturligtvis inte bättre av att jag gav Mattssons icke-roman negativ kritik. För detta ber jag om ursäkt. Det är möjligt att Britt-Marie Mattsson kommer att skriva en alldeles förträfflig bok. Det jag gjorde var att blanda ihop författarna och böckerna. Noteringar med text för publicering.
Och, hur troende jag än är, så kan jag inte sia om framtiden. Jag vill be Mattsson om ursäkt, och hoppas att jag får tillfälle att såga hennes bok när den väl finns ute på marknaden.
Kristian Lundberg

salongsgatan19@hotmail.com
Gå till toppen