Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Nyväckt intresse för gammal skatt i Arild

Det var ingen dålig julklapp som Oscar Trapp gav sin maka Gisela julen 1907. En tomt med vidunderlig utsikt i Arild. Där lät hon bygga två hus och ett eget kapell, egendomen vårdas i dag av katolska kyrkan.

Det gamla fiskesamhället Arild är inte stort - ändå hyser det två kapell. Ett katolskt och ett lutherskt.

Sverker Johansson är katolik och bor numera permanent i Arild. Han har då och då ända sedan han var barn besökt gudstjänsterna som hållits i det katolska kapellet. Men det var först nyligen som han verkligen fick upp ögonen för den skatt som Gisela Trapp, änka efter konsul Oscar Trapp i Helsingborg, lämnade efter sig i Arild. Två boningshus och ett kapell, alla fyllda med konst. Egendomen donerades vid Gisela Trapps död 1958 till St Clemens katolska församling i Helsingborg, och står sedan dess tämligen orörd.

- I somras besökte jag Märta Måås-Fjetterströms mattväveri i Båstad, och där kunde man även se hennes konst. Den påminde mig om Gisela Trapps och jag kom att tänka på varför hon har blivit bortgömd, berättar Sverker Johansson.
Så han tog egendomen i Arild under sina vingar och började undersöka den mer ingående. I varje vrå visade det sig finnas konstföremål av Gisela Trapp. Hon studerade för en konstnär i Köpenhamn som ung och ägnade sig åt konsten i hela sitt liv. Här finns oljemålningar med motiv av både miljöer och personer i Arild, akvareller och religiösa väggmålningar. Ända in på den lilla toaletten kan man följa hennes spår, där hon dekorerat kakelplattorna och ett litet väggskåp.

Hon samlade också på allmoge, de målade skåpen och skrinen står i nästan varje rum.

Efter att den djupt religiösa Gisela Trapp konverterat till katolicismen övergick hon mer och mer till religiösa motiv.

- Barn och djur är andra återkommande motiv. Hon var själv barnlös, säger Sverker Johansson och berättar att Gisela Trapp, som var ung när hon blev änka, umgicks mycket med konstnärskolonin i Arild.
I Arild hade Gisela Trapp vistats redan som barn, och 1907 fick hon det här stället på Hagavägen i julklapp av sin man. Det rörande gåvobrevet är uppsatt i en nisch på väggen i boningshuset. I dag hyrs de båda bostadshusen ut till sommargäster från maj till september.

- Det är flera familjer som kommer tillbaka år efter år. Och alla tar de väl hand om miljön, säger Sverker Johansson.
Mästerverket på egendomen är det lilla kapellet, en mindre kopia av Arilds kapell. Här målade Gisela Trapp Arildslegenden under åren 1921-26. I somras var det 80 år sedan som den första högmässan hölls.

- Det fanns inget behov av ett kapell, ingen religiös efterfrågan. Men hon ville ändå bygga det som ett vallfärdskapell, folk skulle komma hit, säger Sverker Johansson.

I dag finns det inget underlag för regelbundna gudstjänster, men det används ibland till bröllop och dop.
Det nyväckta intresset för katolska kapellet och tillhörande miljö har spridit sig även till andra Arildsbor. I höstas höll Sverker Johansson en visning som lockade ett 80-tal personer och nu i december på byns ”Adventskalender” kom ett 60-tal för att se kapellet.

- Folk har gått förbi husen i många år, men det är inte många som har varit inne i dem, säger han.

Gisela Trapp

• Gisela Trapp levde 1873—1958 och var aktiv konstnär fram till sin död.

• Hon var gift med Oscar Trapp, konsul, affärsman och politiker i Helsingborg.

• De bodde på Fredriksdals herrgård som Gisela Trapp 1918, då hon blivit änka, donerade till Helsingborgs museum.
Gå till toppen