Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Dödsfall Eric Spångberg

Eric Spångberg, överste och förre flottiljchefen vid Blekinge Flygflottilj F 17, har avlidit i en ålder av 82 år.

Han började i Flygvapnet 1945 efter studentexamen i Gävle, fick flygutbildning och avancerade snabbt till divisionschef vid F 16 i Uppsala. Han gick vidare till att bli chef för Flygvapnets Bomb- och Skjutskola FBS där han 1963 inledde en banbrytande ledarskapsutbildning för Flygvapnets divisionschefer.

Senare blev han chef för Flygvapnets Krigsskola F 20 i Uppsala och tillträdde 1975 chefskapet för Blekinge Flygflottilj i Kallinge där han sedan verkade till sin pensionering 1984. Spångberg ledde där stora organisationsförändringar då flottiljen gick från attackflottilj med A32 Lansen till jakt med J 35 Draken, sedan spaning med S37 och jakt JA37 Viggen. F 17 var även sektorflottilj med ansvar för luftbevakning och stridsledning i sydöstra Sverige under en tid.

1979 tog Eric Spångberg initiativ till att bilda F 17 Kamratförening som sedan fortsatt att växa, han var hedersmedlem i föreningen. Eric Spångberg var en skicklig pilot som började på propellertiden med J26 Mustang, gick över i jetåldern med flygtjänst på J29 Tunnan och senare J35 Draken.

Hans närmaste är makan Anna-Lisa, tre döttrar med familjer samt två systrar.
Eric Spångberg har avlidit.Bild: PRIVAT
Gå till toppen