Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Landskrona

Hackes målrekord svårt att slå

Ingen Landskrona BoIS-spelare har gjort fler seriemål än Harry "Hacke" Dahl. Han nätade 334 gånger för randigt men var i mycket annat en unik personlighet i klubbens historia.

Vem är lämpligare att inleda presentationen av "Alla tiders BoIS-are" än Hacke Dahl? Egentligen döptes han ju till Harry men blev Hacke med alla. Som liten kille på Suellsgatan kunde han inte säga Harry utan det blev Hacki som sedan förädlades till Hacke.

I Åke Jönssons första bok "Ett fotbollslags historia" har Hacke som sig bör fått mycket utrymme. Alla tiders målkung förtjänar naturligtvis all uppmärksamhet. Tack vare Åke Jönsson kan vi därför berätta ganska mycket om denne målkung och BoIS-legend som framför allt härjade på 1920-talet.
Hacke var yngre bror till Albin, som fick sin storhetstid i HIF, och skulle egentligen debuterat i BoIS A-lag redan som 16-åring. Men detta satte mamma Alma stopp för. Grabben var för ung för sådana strapatser bedömde hon. Och naturligtvis visste mamma bäst och debuten fick dröja ett år.

Som fotbollsspelare inledde Hacke sin bana i BK Argos. Klubben höll till på Exercisfältet. När BoIS bildades 1915 blev storebror Albin medlem direkt men Hacke fick vänta några år innan Frans Hurtig lockade över honom.
Problemet var inte Hacke utan mamma Alma som hade knivskarp koll på grabbarnas fotbollskarriärer.

Väl i BoIS fick Hacke faktiskt behålla den position han brukade spela i, som högerinner. Han spelade bara en enda match på annan position. Som vänsterinner mot Enighet i Malmö då BoIS vann med 10-0 och Hacke nickade in två mål.

Detta var hans debut i A-laget och hans karriär som målskytt var inledd.

På 20-talet var det inte fråga om några proffskontrakt i BoIS och klubben hade inte lika lätt att ordna jobb. Hacke blev arbetslös 1922 och då höll sig förstås "fienden" framme och norpade BoIS-stjärnan.
HIF:s Bill Pettersson ordnade jobb till Hacke på sin bilfirma och dessutom sköt HIF till pengar frö att dryga ut lönen.

Det blev dock bara ett år i HIF. När klubben vägrade betala ut hans lön, tio kronor i veckan, flyttade Hacke hem till Landskrona igen.

Han fick jobb på Sockerbruket och sedan på Thulinverken. En dyrbar idrottslig anställning för Hacke. 1924 blev han nämligen uttagen i landslaget till OS i Paris. Hans chef, disponent Eskilsson, vägrade dock att ge honom ledigt och åka i väg.

Frågan är hur långvarig en chef på ett Landskronaföretag blivit i dag om han vägrat en anställd ledighet för OS-deltagande?
Trots detta bakslag fick Hacke spela tolv landskamper. Egentligen 13 men en dubbellandskamp mot England räknades bara som en match. I dessa båda matcher föll Sverige med 1-3 och 2-4. De svenska målen gjordes samtliga av BoIS-aren.

1932 lämnade Hacke Dahl BoIS. Han hade varit skadad i en månad och kom tillbaka för come back men blev hänvisad till B-laget. Hacke begärde då samma ersättning som A-lagsspelarna, tio kronor eftersom han var arbetslös. BoIS sa nej.

Hacke valde då att flytta till Växjö och bli tränare för Växjö BK som han förde till division 2.

Hacke gjorde 334 mål på 410 matcher i BoIS A-lag

Han var 30 år när han lämnade och i sitt livs form. I Växjö fick han tio kronor om dagen i lön.

Affären lärde BoIS-ledningen att snålheten ibland bedrar visheten.

Harry "Hacke" Dahl

Mål: 334

Matcher: 410

Debut i A-laget: Mot Enighet i Malmö.

Spelade: Högerinner i 333 matcher, vänsterinner i debuten.

Landskamper: 9

Andra klubbar: BK Argos, HIF.

Tränarkarriär: Växjö BK 4 år.

Förtjänsttecken: Standaret 1926, Guldmärket 1955, Silvermärket 193
Gå till toppen