Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Snacka goja - så lär du fågeln prata

Lära fågeln att prata? Visst, men det hänger på näbben. Raknäbbade fåglar som zebrafink eller kanariefågel är hopplösa fall. Det krävs en böjd papegojnäbb för att få snacket att gå. Och vill man att undulaten ska lära sig prata är tid, tålamod och upprepning receptet.

Papegojor som inte kan flyga, men väl prata människospråk. Man kan ju kanske fundera över vad det är vi människor egentligen vill förvandla våra djur till - och varför?

Men pratar papegojan verkligen på samma sätt som vi?

- Nej, det gör den inte. Den härmar ljud, och kan lika gärna härma tvättmaskinen eller elvispen som våra ord, säger Ewa Sjödin, själv ägare till fyra papegojor av arten amason, varav en kan härma ludet av ett tappat mynt som snurrar på en bordsskiva.

Men fåglar är individer, precis som vi människor. Tre av hennes amasoner pratar, en gör det inte.

- Jag tränar inte mina fåglar att tala, det är en bonus som kommer av sig själv. Vill jag höra min egen röst kan jag lika gärna köpa en bandspelare, säger Ewa Sjödin.
Men visst finns det knep för den som verkligen vill lära sin goja att snacka. Framförallt handlar det om tid, tålamod och upprepning.

- En av mina papegojor brukade gömma sig längst in i buren dit jag inte når och när jag skulle ta ut den sa jag ofta "men, kom då!". Så helt plötsligt en dag satt han och tryckte sig mot hörnet av buren och skrek retfullt "men, kom då!", berättar Ewa.

Huruvida fågeln har någon förståelse för orden eller ej vet man inte säkert. Förmodligen är det bara ljud som den härmar i en viss situation. Men amerikanska forskare har kunnat konstatera att vissa papegojor också kan koppla ord till sak, som att till exempel skilja färger och former åt.

Något logiskt samtal på människospråk lär man dock aldrig kunna hålla med sin fågel.
Vilka fåglar som lär sig prata beror enligt Ewa Sjödin till stor del på individen - och vilken art den tillhör. Framförallt är det större papegojarter som lätt lär sig härma ljud. Småfåglar med raka näbbar kan aldrig lära sig konsten. Men de mindre papegojarterna kan också lära sig prata, även om det inte hör till vanligheterna.

- Visst går det att lära en undulat att prata, även om det aldrig finns några garantier, säger Ewa Sjödin.

Enklare brukar det dock vara om fågeln är en större papegoja. Grå Jako är en art som brukar nämnas bland de mer lättsnackade arterna.

Anna Lefvert/TT Spektra

anna.lefvert@ttspektra.se

Faktaruta/Så lär du papegojan att prata:

* Skaffa en ung fågel, då är det mest lättlärd och formbar.

* Fågeln lär sig genom att härma det den hör. Upprepade fraser eller ljud kan den börja ta efter.

* Träna korta stunder, max 10-15 minuter åt gången, annars tröttnar fågeln bara.

* När du ska träna: flytta gärna in fågeln i ett annat rum än det rum där buren vanligtvis står i - så att den har all uppmärksamhet på dig.

* Små papegojarter som undulater lär sig lättare om de är ensamma. Två vuxna undulater inköpta i zooaffär är nästintill omöjligt att lära prata.

* Bland undulater ser man generellt att hanarna har lättare för att lära sig prata än honorna.

* Raknäbbade fågelarter har inte förmågan att lära sig prata, men även där finns undantag som bekräftar regeln. Beostaren är en fågelart som ursprungligen kommer från Indien. Den kan lära sig härma ljud och människospråk.

Faktaruta/Några lättpratade papegojsorter:

Det går att lära i stort sett alla papegojarter att prata. Vissa arter är dock generellt sett enklare att lära att prata, till exempel:

* Grå jako

* Amason, framförallt gulnackad, gulpannad och blåpannad

* Ara

* Kakadua

* Beostare
Gå till toppen