Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Landskrona

Per-Åke var BoIS Basil Fawlty

För Per-Åke Theander fungerade aldrig fotbollen utan skämten och mängder av practical jokes. Han var BoIS svar på Basil Fawlty. Men också den dominerande spelaren under nästan hela 80-talet.

När ett antal hårt drillade Malmö FF-spelare kom till BoIS i slutet på 70-talet och början av 80-talet behövdes inte många träningar för att flera av dem skulle börja fundera. Om den där långe, gänglige killen som aldrig använde benskydd egentligen var så bra att ha med i A-laget?

— Jag vet att flera av dem var väldigt oroliga hur det skulle fungera att spela tillsammans med mig. Jag betraktades helt enkelt inte så seriös av Malmöborna, säger Per-Åke Theander och levererar sitt patenterade skratt.
För Per-Åke Theander fanns det dock inte utrymme för kompromissande med den egna personligheten.

— Om jag inte skulle få lov att skämta, skoja och skratta i omklädningsrummet och på träningen så skulle mitt spel aldrig fungera. Detta var mitt sätt att vara seriös på. Jag är den typen av spelare.

De spelare som otaliga gånger fått sina kallingar och strumpor hoptejpade av Per-Åke Theander håller nog med trots allt. Genom att vara öppen, ärlig och alltid positiv och med ett skämt i beredskap blev Per-Åke Theander den stora BoIS-profilen under 1980-talet. En tid som inte alltid var så där speciellt rolig att minnas. Men starten i A-laget kommer han dock ihåg med välbehag.

— Ja de fyra första åren var ju fantastiska med allsvenskt spel. Jag debuterade 1977 då Finn Willy Sörensen tränade oss. Vi blev femma i allsvenskan det året och det var en makalös upplevelse.
BoIS landade den säsongen på 29 poäng, två poäng från bronspengen som IFK Norrköping knep. Vann gjorde Malmö FF överlägset före Elfsborg och Kalmar FF.

Men BoIS höll sig före storheter som IFK Göteborg, Hammarby, Djurgården, Öster och AIK. På den tiden var som bekant HIF fjärran från den högsta serien.

Per-Åke Theander startade sin karriär som pojklagsspelare i BoIS och han var sin klubb trogen i vått och torrt även om det blåste motvind med nedflyttning, ekonomiska kriser och annan turbulens under 80-talet.

— Jag har svårt att förstå dagens spelare. Sitter de på bänken i tre matcher så ska de hitta ny klubb. På den tiden fick man också finna sig i att vara avbytare eller utanför laget. Men när man hamnade där var inte den första tanken att man skulle till en annan klubb. Det var att bita ihop och sätta laget i första rummet.
Under sina 13 säsonger i BoIS spelade Per-Åke Theander i huvudsak mittback. I början blev det dock att valsa runt en del. Trots sin tillbakadragna roll hann han med att göra 28 mål för klubben. Det kunde blivit 29 om han inte en solig söndag på 80-talet missat ett av de största frilägen i klubbens historia.

Per-Åke lyckades komma fri från mittlinjen. Sprintade mot gästernas mål och alla på Idrottsplatsen förväntade sig att han skulle utöka hemmaledningen till 2-0. Men trots nästan fritt mål lyckades mittbacken bränna.

Efteråt i omklädningsrumemt förklarade han missen:

— Min son hade köpt en resultatlott med 1-0 på. Inte fan hade jag kunnat förstöra för grabben, sa han med ett flin och visade upp lotten.

Per-Åke Theander

Född: 1955

Matcher: 400

Mål: 28

Andra klubbar: IK Wormo

Tränare: Wormo, Fram och BoIS juniorlag

Debut i BoIS: AIK 1977 hemma föll med 0-2.

Förtjänsttecken: Manschettknappar 1978, Standaret 1980, Silvermärket 1985, Guldmärket 1990.
Gå till toppen