Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Karin Falck: "Nu gäller enbart lustarna"

Ett i högsta grad levande stycke svensk tv-historia fyller 75 år. Ett faktum som i sig inte betyder något för Karin Falck. Nu tycker hon att det är enbart lustarna som gäller.

Trots att Karin Falck får betraktas som levande svensk tv-historia tycker hon inte det betyder något att hon nu fyller 75 år.

— Men det är skönt att efter nästan ett halvt sekels intensivt jobbande få vara en riktig latmask och enbart ägna sig åt sina lustar, konstaterar Karin Falck med välbehag.
Hon hade bland annat läst teaterhistoria på universitetet och arbetat med barnteater när nyfikenheten på det nya tv-mediet 1955 drev Karin, då med efternamnet Sohlman, till dåvarande Radiotjänsts första producentkurs. Redan året efter presenterade hon sig för tv-tittarna med programmet Lördagskväll med Karin. En pyramidal succé, som i slutet av 50-talet följdes upp med ungdomsprogrammet Vi unga.

Karin, med efternamnet Falck sedan hon 1960 äktat regissörkollegan och likaledes tv-legendaren Åke Falck, minns:

— Det roligaste den här tiden var bredden. Det fanns inga avdelningar på tv då och man fick syssla med allt. Ena dagen skulle man ta sig an ett litterärt underbarn, nästa en popgrupp eller dramatik av högre skolan.
Under följande fyra decennier satte Karin Falck som producent och/eller programledare sin signatur på en rad namnkunniga tv-succéer - Estrad, Halvsju, Sveriges Magasin, Gäster med gester, I Nöd och Lust och Varuhuset.

Många av programmen var nydanande och blev stilbildande för efterföljare i senare tid. Således kan i dag aktuella Go´kväll ses som en uppdaterad kopia av det första förkvällsmagasinet Halvsju som började sändas 1970 när Sverige just fått en andra tv-kanal, TV2.

— Ettanchefen Håkan Unsgård ville ha ett lokomotiv. Ett dragplåster som började tidigt och fick tittarna att stanna kvar i kanalen resten av kvällen.
Karin minns inte de exakta tittarsiffrorna.

— Men dom var höga. Vi fick anställa en dam som bara tog hand om all post.

Go´kväll har i snitt runt 900 000 tittare. Imponerande med tanke på dagens stora programutbud, tycker hon.

— Men så gör de också Go´kväll väldigt bra.

Hon blev inte lika förtjust över resultatet när TV4 häromåret försökte upprepa hennes slitstarka charadlek Gäster med gester från 1984.

— Det är svårt att härma ett program om man inte förstått vad som är pudelns kärna. Som att det fanns en dubbelmening i ordlekarna.
Parallellt med tv-makerskan Karin Falck har teater-diton flitigt varit i selen och satt upp såväl revyer som musikaler. Senaste uppsättningen - och sista hävdar hon - var Showtime år 2002 för Riksteatern.

Just nu är huvudsysselsättningen att rensa bland 50 års yrkesverksamhet.

— Gamla manus och annat som tar plats åker ut. De goda minnena liksom vännerna får förstås bli kvar.
I övrigt ägnar hon sig åt de inledningsvis nämnda lustarna. Som att vara en mycket närvarande farmor och mormor, spela bridge, läsa, resa och inte minst - ta sig tid att stanna upp och prata med folk på gatan.

— Har man hållit på som jag tar det lite tid att lära sig att man faktiskt får det.

En kurs i line-dance lockar härnäst. Det verkar så kul och är säkert bra motion.
Men först ska en födelsedag firas med familjefest, vänträff och en resa till Istanbul.

— Man ställer sig knappast upp och hurrar var gång man blir ett år äldre. Och jag insåg inte att fylla 75 år är något som bör firas. Men min omgivning är av annan åsikt och nu tycker jag det ska bli riktigt roligt.

Monica Frime/TT Spektra/

GRATTIS Karin Falck

Karriär: Regissör, producent, programledare

Aktuell: Fyller 75 år den 6 februari.

Familj: Sambon Hans Dahlberg, tre egna barn, ett bonusbarn, flera barnbarn.

Bor: I Stockholm.

Ska göra: Fortsätta leva livet.
Gå till toppen