Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

EU-parlamentarikern Jan Andersson 60 år den 17 mars

Det var med ett FNL-märke på rockslaget som han 1968 började gå djupare in i politiken. Läraren, socialdemokraten och EU-parlamentarikern Jan Andersson från Helsingborg kan vid 60 års ålder konstatera att han tillhör en av de gamla "rävarna" inom sitt parti.

Jan Andersson, som fyller 60 år den 17 mars, vill återvända till Helsingborgspolitiken när han slutar i EU-parlamentet 2009.Bild: BARBRO HALLIN
— Jag hör ju till dem som tror på Mona. Att sedan hon och Margot Wallström känner varandra väl tror jag bara är ett plus.

Jan Andersson kommer dock inte att personligen att kunna lägga sin röst på Mona Sahlin den 17 mars eftersom dagen för röstningen råkar sammanfalla med 60-årsdagen.

— Egentligen är jag inte alls förtjust i födelsedagsmottagningar. När jag fyllde 50 hade jag öppet hus men det vill jag inte ha nu igen så den här gången blir det en liten fest för släkt och vänner här i lägenheten.

Några veckor före födelsedagen, när den här intervjun gjordes, har EU-parlamentarikern en av årets få "gula" veckor, då man kan välja hur man vill lägga upp arbetet. Under nästa gula vecka — i påsk, bär det av till dottern Jessica i Kanada. Den här veckan väntade betydligt tristare göromål;

— Jag behöver göra i ordning på mitt rum här hemma. Ines är så ordentlig och har sina papper i små högar, men jag är slarvig och nu kommer jag inte undan — nu måste jag verkligen städa.

Hustrun, som vid det här laget har varit generaldirektör på Boverket i åtta år, träffade Jan Andersson i riksdagen. De gifte sig 1995, samma år som han valdes till representant i Bryssel.

Den trygga uppväxten på Högaborg och Fredriksdal kom att också färgas av sorg när Jan Anderssons tio år äldre bror förolyckades.

— Han jobbade vid järnvägen och krossades mellan två vagnar. Jag var åtta år och ibland kommer det över mig. Händelsen blev ett trauma för hela familjen.

Föräldrarna i det genuina arbetarhemmet var medlemmar i socialdemokraterna men inte aktiva. Mamman började som städare och utbildade sig senare till vårdbiträde. Pappan var spårvagnsförare och övergick senare till att köra bussar. Han var också fackligt engagerad. Jan Andersson var en flitig om än inte, enligt honom själv, så framgångsrik fotbollsspelare, och började aktivera sig inom socialdemokraternas ungdomsförbund SSU.

— Föräldrarna såg till att jag fick studera. Det var inte så vanligt bland oss som bodde på Högaborg då. Jag tog studenten 1967 och drömmen var att bli lärare.

Så blev det också. Efter värnplikten utbildade Jan Andersson sig till mellanstadielärare och kompletterade senare så att han även fick behörighet för högstadiet. En första termin på Elinebergsskolan öppnade för anställning vid Fredriksdalsskolan efter sommaren 1972.

— Det var väldigt stökigt på skolan men jag ingick i ett väldigt bra lärarlag. Under många år efter att jag lämnat skolan för att arbeta i riksdagen var jag noga med att hälsa på regelbundet. Men numera finns nästan inga av de "gamla" kvar.

Året när Jan Andersson valdes in i riksdagen var 1988 och från den första januari 1995 har han varit "fast" i Bryssel. Något han är stolt över är att som enda skandinav vara ordförande i ett utskott. Utskottet i fråga behandlar ärenden om sysselsättning och andra sociala frågor och fungerar närmast som ett arbetsmarknadsutskott.

— Mitt mandat går ut 2009. Efter det kommer jag åter att engagera mig på hemmaplan, ägna mig åt Helsingborgspolitiken. Förhoppningsvis kan det bli något uppdrag i Högaborg — men jag kommer inte att bli ordförande!

Från årsmötet i början av 2002 tog Jan Andersson på sig, påhejad av hustrun, ordförandeskapet i HBK. Efter dryga två år fann han för gott att överlämna klubban till andra krafter.

— Jag insåg nog inte vilket engagemang som krävdes.

Något Jan Andersson hoppas och tror att han ska få uppleva på sin gamla plan är att Henke Larsson ska spela där igen.

— När han spelar sin första match där då ska jag vara på plats, till varje pris!

Tror du på fullt allvar att han kommer åter till moderklubben?

— Helt säkert.

— Senare skulle jag också vilja engagera mig i idrottsmuséet. Jag känner några av eldsjälarna som arbetar med det.

GRATTIS Jan Andersson

Aktuell: Fyller 60 år den 17 mars.

Yrke: Lärare, EU-parlamentariker.

Familj: Hustru Ines Uusmann, två döttrar och två barnbarn samt Ines dotter och dennas två barn.

Boende: I lägenhet i Norra Hamnen i Helsingborg, torp i Varberg, lägenhet i Stockholm.

Läser: Just nu Stieg Larssons "Män som hatar kvinnor", därefter står Hanne-Vibeke Holsts "Kungamordet" på tur.

Tv/film: Nyheter, sport, biobesök några gånger om året.

Särskilt intresse: Idrott, framför allt fotboll.

Motion: Joggar någon gång varje vecka, promenerar.

Mat: Gärna fisk, allt från stekt strömming till piggvar.

Största glädjeämnet: Barnbarnen.

Firar: Med inbjudna släktingar och vänner.
Gå till toppen