Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Från Häljeboda till Mannerheimvägen

Nyblivna åländska riksdagsledamoten Elisabeth Nauclér härstammar från västra Värmland. Hon växte upp norr om Charlottenberg och lärde rikssvenska först i skolan. Nauclér har länge arbetat inom landskapsregeringen.

Det är en lång väg från värmländska finnskogarna till riksdagshuset i Helsingfors. Nyblivna åländska riksdagsledamoten Elisabeth Nauclér har tagit sig hela sträckan.
Nauclér är född och uppvuxen i den lilla gränsbyn Häljeboda norr om Charlottenberg i Värmland och lärde rikssvenska först i skolan. Juristen och språkvetaren Nauclér gifte sig till Åland och har länge arbetat inom landskapsregeringen, bland annat som kanslichef. Hon har också haft en internationell karriär inom FN under Balkankonflikterna.
Hon nominerades av den obundna borgerliga partigruppen på Åland och är landskapets första kvinna i riksdagen.
Nauclér kommer att ingå i den så kallade svenska riksdagsgruppen tillsammans med Svenska folkpartiet.
— Men vi tillhör inte Sfp utan har vårt eget program, säger Nauclér till TT.

Nauclér har också företrätt Åland i Nordiska rådet och ser sig som en "sann nordist".
— Med norsk mor, svensk far med finländsk påbrå och med hemvist på det självstyrande Åland, kan det inte bli annat, säger hon.

Tillsammans med Ålands "statsminister", lantrådet Roger Nordlund, ska hon under de närmaste dagarna diskutera de åländska frågorna inför riksdagsarbetet.
— Viktigast är sjöfarten, det svenska språket och självstyrelsen utveckling. I (förre socialdemokratiske statsministern)Lipponens båda regeringar fanns självstyrelsens utveckling med på regeringsprogrammet. Så har det inte varit med statsminister Vanhanen. Det ska vi ändra på. Framför allt är det den ekonomiska biten av självstyrelsen som är begränsad och som ska utvecklas, säger Nauclér till FNB.
Gå till toppen