Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Hampastöld var inte narkotikabrott

Industrihampa ska inte klassificeras som narkotika, slår Högsta domstolen fast i en dom. En man som stulit ovanligt stark industrihampa på en laglig odling i Småland frias därmed från narkotikabrott.

Industrihampa ska inte klassificeras som narkotika.
Det slog Högsta domstolen fast i en dom på tisdagen.
En 35-årig man som stal hampa på en laglig odling i Småland frias därmed från narkotikabrott.
Han åkte fast med 1,6 kilo torkade växtdelar av hampasorten finola i sin bil. Hampan var ovanligt stark. Den hade mer än dubbelt så hög halt av det rusframkallande ämnet THC än vad som är tillåtet vid odling av industrihampa. Enligt den expert som analyserat stöldgodset skulle det gå att utvinna flera "jointar" ur hampan. Ett klart fall av narkotikabrott tyckte åklagaren.
Riksåklagaren (RÅ) förde upp målet i HD och yrkade på att mannen skulle fällas. Rättsläget var oklart och det behövdes ett vägledande uttalande från HD. Bara den som odlar industrihampan borde få hantera produkten, var RÅ:s argument.
Enligt narkotikastrafflagen ska de ovanjordiska delarna av varje växt av släktet Cannabis betraktas som narkotika. Det gäller dock inte de sorter som kan få EG-stöd inom jordbrukspolitiken och som odlas för fiberproduktion, det vill säga industrihampa.
Inte heller övergår industrihampa till att klassificeras som narkotika om någon hanterar den utanför själva odlingen, slår HD fast.
Gå till toppen