Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Bitarna i livspusslet faller på plats

Efter bistra vintrar i mörkaste Småland skaffade pop- och rockartisten Lena Maria Gårdenäs en etta i Helsingborg. Den 10 april fyller hon 60 år.

Lena Maria Gårdenäs har kommit på grön kvist efter en svår tid och uppskattar mer än någonsin det vackra runtom henne. — Det är viktigt att man unnar sig och värdesätter, gör varje dag till något speciellt, ser sig omkring, stannar upp och tar in hur vaBild: ELIN KUDO
— Det känns som att jag har fått göra allt — utan att ens behöva rucka på dialekten.

Lena Maria Gårdenäs fyller 60 år den 10 april. Hon är sångerska och översättare, har drivit ett eget kroppsvårdinstitut och har varit butikschef — bland annat. I Lasse Åbergs film "Repmånad" spelade hon en av huvudrollerna.

Efter att ha tillbringat sina första fem år i Stockholm kom Lena Maria Gårdenäs till Helsingborg.

— Jag hade planer på att bli skådespelare men tänkte om.
Sjungit har hon "alltid" gjort. Hon har minnen av hur hon, före tv:s entré, lyssnade på radio och spelade grammofon och uppmuntrades av sin mamma att leva sig in i det hon hörde, inte minst den klassiska musiken.

— Jag tyckte så mycket om låten "Mr Sandman" och minns hur jag sjöng med. Naturligtvis blev jag frökens gullegris i skolan eftersom jag kunde sjunga och gärna gjorde det också.
I yngre tonåren sjöng hon i Sancta Maria kyrkokör och åkte på sin första längre körresa. I senare tonåren bildade hon och några kompisar tjejbandet Rainy Day Women.  

— Vi turnerade i England flera gånger men också i Danmark, Tyskland, Schweiz, Holland och Belgien. Under en av turnéerna i Danmark totalkvaddade vi med bussen. Den blev helt ihoptryckt och jag spräckte framrutan med mitt huvud när vi voltade. Alla klarade sig men jag fick en svår chock. När det strax därefter ställdes krav på att vi skulle genomföra en spelning på Zeptett i Helsingborg kändes det som om jag inte skulle orka, så jag slutade i bandet.
Under första turnén i England, 1967, hade hon träffat en kille som hon också gifte sig med.

— Titta, där, visst var han söt — då!, säger Lena Maria Gårdenäs och pekar ut Dougie Lawton på en bild i boken "From Pearls to Sweet Wine".

— Det var väl inte så konstigt att man föll för honom!

Lena Maria Gårdenäs har bläddrat fram till "s" och just "Sweet Wine", som det band skulle komma att heta som hon och Dougie Lawton bildade tillsammans med fem andra musiker.

— Vi spräckte flera band. Vi visste precis vilka vi ville ha med och alla tackade ja.

Sweet Wine-sagan som 1972 förde paret till Stockholm varade i nära sju år.

— Sedan tyckte vi att vi hade kommit så långt som vi kunde komma. En Englandsturné blev en kul avslutning innan vi lade ner bandet 1976.
Solokarriären tog vid. Tillsammans med Rockfolket och Laila Westersund gjorde Lena Maria Gårdenäs en bejublad krogshow på Bacchi Wapen i Stockholm 1978 och året efter spelades Repmånad in. Tv-underhållningen Lena Maria Show spelades in 1980 och 1981 och gick i repris nästföljande år. Efter en turné med Jerry Williams band Roadwork lämnade hon scenen — åtminstone tillfälligt. "Kroppsverkstan" i Solna blev nästa stora projekt.

— Det fanns fem frisörer, två hudterapeuter, nagelvård, medicinsk fotvård... Till en början höll jag i allt men sedan lät jag folk hyra in sig.
Efter att ha drivit rörelsen och parallellt showat bestämde hon sig för att 1998 sälja.

— Jag kom till en punkt där det var omöjligt att både showa och driva rörelsen så jag var tvungen att välja.

I ett par år var hon pressansvarig på Pressbyrån på cityterminalen i Stockholm med vad hon själv kallar "guldschema", med tjänstgöring endast kvällar och helger.

— När vi fick en ny chef skulle schemat göras om och jag skulle arbeta tidiga morgnar. Då sade jag upp mig.
I några år därefter var hon butikschef för en affär på Karlaplan där idén var att skapa nytt av gammalt. Sedan kom skrällen.

— Min make sedan 38 år, Dougie, hade varit hemma i England på besök. På en tillställning hade han träffat sin gamla ungdomskärlek och sa dessutom att det sämsta han någonsin gjort var att flytta till Sverige. Det kändes för djävligt att bli dumpad, att bli lämnad för någon annan! Just då behövde jag dessutom stöd eftersom jag var fruktansvärt nedgången efter en långvarig tarmsjukdom.

— Till alla som råkar ut för något liknande vill jag berätta hur jag gjorde, jag som alltid varit stark och van att klara av allt på egen hand. Jag unnade mig för en gångs skull att vara riktigt ledsen och tog två steg bakåt. Gör man det så får man hjälp. Och så får man tänka på att sådana händelser oftast leder till något bra på sikt.
I dag har det gått ett och ett halvt år, hon mår bättre efter att slutligen ha fått rätt diagnos. Chocken över att så överraskande bli övergiven har bleknat och ersatts av ett behagligt lyckorus.

— Jag hade precis skaffat en etta i Helsingborg när jag träffade Honom på en konsert. Vi känner oss som tonåringar och verkar passa varandra som perfekta pusselbitar. ·  
Lena Maria Gårdenäs om sig själv:Glad, oblyg, tuff, orädd, trygg, skrattar högt, tramsig — fast för den skull inte "dum i huvudet", utåtriktad, älskar ensamheten när den är självvald, väldigt mycket känslomänniska.

Ett läge som jag inte har: sur. Jag är aldrig, eller åtminstone nästan aldrig, sur.

Jag känner respekt för människor i alla samhällsklasser, är bekant med alla möjliga människor från toppen till botten, pratar med alla.

GRATTIS Lena Maria Gårdenäs

Aktuell: Fyller 60 år den 10 april.

Bor: I villa på småländska höglandet och i lägenhet i Helsingborg.

Speciellt: Äger gamla gården Hullaryd, före detta färgeri, tillsammans med sin syster. Morfars far köpte gården 1872.

Familj: Nyblivne sambon Kenny Lindquist, sonen Martin, 35, katten Kompis.

Äter: Allt utom mjölkprodukter och skaldjur, gärna kryddstarkt.

Gör helst: Vandrar i de småländska skogarna, gärna själv.

Arbetar med: Att skriva manus till tecknad film, bland annat populäre "Jimmy Neutron".

Firar: Med fest i hemmet.
Gå till toppen