Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Danskar får inte stämma Fogh om Irak

26 danskar som motsätter sig kriget i Irak får inte stämma Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen för brott mot grundlagen när han lät Danmark gå med i kriget 2003. De anses inte mer berörda än andra danskar.

26 personer som motsätter sig kriget i Irak får inte stämma Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen för brott mot grundlagen när han lät Danmark gå med i kriget 2003. Men utslaget överklagas.
Onsdagens avvisande i hovrätten i Köpenhamn grundas bland annat på att de 26 krigsmotståndarna inte anses mer berörda än gemene man av Danmarks deltagande i Irakkriget.
Detta trots att föräldrarna till soldaten Bjarke Olsen Kirkmand — dödad av en vägbomb i Irak 2005 — ingår i gruppen. Hovrätten, Østre Landsret, påpekar att Olsen Kirkmand var myndig då han gick med på att skickas ut i krig.
Gruppen krigsskeptiker framhärdar i att regeringens beslut den 21 mars 2003 var ett lagstridigt överlämnande till USA av Danmarks suveränitet.
Advokat Bjørn Elmquist säger att frågan nu hamnar i Danmarks högsta domstol, Højesteret.
— Detta är en dålig dag för det danska folkstyret, när medborgarna inte kan gå till domstolarna för att få prövat ett mål om grundlagsbrott.

Christian Harlang, också han advokat för de 26, tycker det är paradoxalt att Danmark går i krig för demokrati och rättsstat men viftar bort försök att på hemmaplan få en så här grundläggande fråga prövad.
— Højesteret måste komma fram till ett annat resultat, säger Harlang optimistiskt inför den fortsatta processen, som väntas ta minst ett halvår.
Gå till toppen